Vissza a lap tetejére

Mintatár: Pöttyök, körök

Kategóriák

2022.01.15.

Mintatár - január

Szerző: Zsuzsics Renáta, lakberendező (LOSZ)

A kör az egyik legnépszerűbb forma: éles sarkoktól mentes, szelíd, ezért kedves, egyszerű és szabályos, ennél fogva mértékletes és letisztult. Mintává sűrűsödve egyszerre fegyelmezett és játékos, a mérleg nyelve el-elbillenhet a lépték, az ismétlődés és a színvilág függvényében.A szabályosan elhelyezkedő apró pöttyökből álló minta (polka dot, pois) igazi örökzöldnek számít, úgy a lakberendezésben, mint a divatban. A klasszikus és talán leggyakrabban előforduló fekete-fehér kombináció pajkos eleganciája legyőzhetetlen, arannyal gazdagítva a kifinomultság netovábbja. 

A piros-fehér páros szertelen és kacag(tat)ó, visszarepít a retró lázadó világába, míg a kék-fehér duó komoly, ha sötét a kékje (tenger- vagy tintakék), könnyed és üde, ha világosabb (például türkiz- vagy égszínkék).

A szerethető minta parádés a pamuton és sikkes a selymen, de a pöttyös porcelán nosztalgikus bája sem hasonlítható máshoz.

 

Kisebb kiegészítőkön elhintve a pöttyös minta azonnal közvetlenebbé teszi egy helyiség hangulatát: derűt csempész az álmos reggelekbe, ha ágyneműnket díszíti, jókedvvel fűszerezi ízletes (vagy éppen kevésbé finomra sikeredett)  fogásainkat asztalneműn, étkészletek darabjain vagy evőeszközök nyelén megjelenve, szőnyegbe szőve vidám talpalávaló.

Nagyobb összefüggő felületre választani némi merészséget feltételez – kivéve, ha a gyerekszobáról van szó, amely nemcsak a pasztellszínű, konfettire emlékeztető apró pöttyöket, de akár az erőteljes, telt színű, méretesebb köröket is megtűri. A bizonytalanok kísérletezhetnek egyszerűen felhelyezhető falimatricákkal, az ügyeskezűek pedig stencilezéssel, sőt nyomdázással is. A vizuálisan vonzó végeredmény érdekében vegyük figyelembe az enteriőr és a berendezés domináns stílusát és színvilágát, ezekhez igazodjunk!

A pöttyös remekül felpezsdíti a homogén felületeket, de más motívumokkal is jól megfér: kiegészítheti például a virágmintát, de egyéb geometriai alakzatokkal együtt is izgalmas – a siker kulcsa lehet az eltérő mintákat összekötő egy vagy több (maximum három) szín, illetve a háttérként szolgáló azonos tónusú alap.Bizonyos matériákat mintha maga a természet is pöttyökkel hintett volna meg – ilyen többek között a gránátásványokkal finoman tarkított csillámpala vagy a gránit; másokat a technológia és a tervezői zsenialitás képes megszórni velük, legyen szó üvegről, cementlapról vagy plasztikról.   Stílusok egész sorában favorit: a glamour kalandvágytól fűtött, bátrabb irányzata üvegre festve, fémesen csillogó köntösben, a vidéki stílus mázas kerámiákon, a retró nagyobb léptékű, harsogó színű tapétákon, a skandináv stílus pedig a szabályos körvonalakat már-már foltokká szétterítő textileken vonultatja fel legszívesebben a pöttyöket, köröket. Még az emberközeli minimál sem bánja, ha nem feltétlenül makulátlan: rideg betonfalakon, kevés számú, letisztult vonalvezetésű tárgyakon létjogosultságot szavaz az apró köröknek. A körök túl is léphetnek a szokásos két dimenzió határain: trendi, tarka, lapos dizájnakasztók formájában térbeli mintává avanzsálnak, fogantyúk helyett a bútorlapokból kivágott alakzatként pedig a maguk után hagyott funkcionális űr válik dekoratívvá.  

A pöttyök kicsiket és nagyokat egyaránt megmosolyogtatnak, vessük hát be őket, ha otthonunkat szomorkásnak, egyhangúnak érezzük! (Képek forrása: iddesign.hu, kare-design.com, iddesign.hu, slamp.com, iddesign.hu, eu.alessi.com)
 

Vissza
EN