Vissza a lap tetejére

Itt a nyár, irány a nyaraló!

Kategóriák

2021.06.17.

Inspirálódj a MaxCity-vel! Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Mindegy is, a lényeg, hogy foglalkoztat a tér, ami éppen körülvesz. Tarts velünk blog sorozatunkban, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

 

Itt a nyár, irány a nyaraló!

Szerző: Ripszki Andrea lakberendező


A nyaralás lényege a pihenés, a nyaralód dizájnja pedig akkor jó, ha ebben segít téged és még szép is. A tervezése talán abban tér el leginkább az otthonétól, hogy általában kisebb tér áll rendelkezésre és a fókusz itt kizárólag a kikapcsolódáson van.Talán a leggyakoribb lakberendezési hiba a nyaralók esetében, hogy egyfajta családi múzeumként üzemelnek. Itt gyűlnek fel azok a tárgyak, amikben még van potenciál, de nem biztos, hogy pont ebben a térben. A nyaraló egy ideiglenes otthon, ami ugyanannyira megérdemli a törődést vagy még inkább. A gyűjtögetés helyett alaposan gondold át, tervezd meg a helyet és csak azokat a tárgyakat tartsd meg, melyeket tényleg be tudsz illeszteni a dizájnba. Gondolj arra, hogy nyaraláskor az abszolút kikapcsolódás a cél, ehhez pedig egyrészről a könnyen fenntartható rend és tisztaság, valamint az egyszerűen használható, általában multifunkciós tárgyakra, illetve a térérzetre és az egységesen vidám, de nyugodt vizuális ingerekre van szükséged.


 

Kényeztesd magad


A nyaralók általában kisebbek az otthonnál, ez azonban nem mehet a felszereltség rovására. Ebből a szempontból a konyha a kritikus pont. A kávéfőző a legtöbb családban alapvető szükséglet, de ha például otthon csak szűrt vizet iszol, akkor érdemes lehet ide is beszerezni egyet az extra szűrőbetétekkel együtt. Szintén, van aminek csak jó megadni a módját, főleg nyaraláskor. A sör üvegből még oké, de a borhoz kell az a talpas pohár. Sokfélék vagyunk, mindannyiunknak mások az igényei, de a limitált helymennyiség miatt itt-ott kompromisszumokat kell hozni. Az ilyen döntéseknél, ne az adott tárgy, hanem az általa adott élmény fontosságát vizsgáld meg. Az előző példánál maradva, ha otthon amúgy nem szoktál borozni, akkor ez egy olyan különleges élmény lehet, ami megkülönbözteti ezt az időszakot a hétköznapoktól.
 

Amin nem szabad spórolni
A nagyobb bútorok közül az ágy és a matrac minősége kiemelten fontos. Egy kialvatlan embernek a legszebb nyaralás is rémálommá válik. Gondoskodjunk róla, hogy az éjszakáink kellemesek legyenek, ne spóroljunk az ágyneműn és huzatokon se.
 

Csak minimalistán
Rendeljünk alá mindent a kikapcsolódásnak, ne menjen el feleslegesen a kelleténél több idő a takarításra vagy a rendrakásra. Ajánlottak az egyszerűen és gyorsan tisztítható felületek, mint a matt bútorlapok vagy burkolatok. A könyveket, társasjátékokat és a kisebb dekorációs kiegészítőket tartsuk üvegajtós faliszekrényben, így kevesebbszer kell majd porolni azokat. Szőnyegből egy nyaraló esetében nyugodtan használhatunk kültérit bentre is, mert könnyebb őket tisztítani.

Bútorokból és kiegészítőkből is válasszunk lehetőleg multifunkciósat, például az ágyneműtartóról az ágy és a kanapé esetében se mondjuk le. A konyhában elég lehet egy kettes főzőlap és egy teljes főzőedény szettre sincs szükség. Isteni fogásokat lehet készíteni egy egyszerű serpenyő-fazék kombinációval. Egy szimpla kosár feldobja az enteriőrt miközben tökéletes pokróc tartó, hirtelen zivatarnál jó szolgálatot tesz a cuccok bejuttatásánál és még piacozásnál is használhatjuk.
 

A Beach house-on túl
Témába vágó a beach house stílus, ami a kék, fehér és homokszín kombinációra és a vízhez kapcsolódó dekorációra, mint a hajókormány vagy kagyló motívum épül. Bármilyen stílust is válassz a lényeg, hogy tarts ki mellette. A váltakozó stílusú szobák kaotikussá teszik a hangulatot, ami fokozottan zavaró egy kisebb ház esetében. A vidám és világos színek mellett akár a fekete is megférhet, nyugodtan engedj a kreatív oldaladnak, nem lesz gond, csak figyelj az összhangra.

(Képek forrása: Spa Trend Outdoor Desing (maxcity.hu), pinterest.com, pinterest.com, jacquelynclark.com, pinterest.com)

Vissza
EN