Vissza a lap tetejére

Otthonfrissítő kihívás 5. nap: Ínyenc fogások a szabad ég alatt

Kategóriák

2022.07.08.

„Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, az ember strandra jár…” - hirdeti gyermeki lelkesedéssel az örökzöld sláger.
 
Nos, amennyiben egyelőre nincs lehetőségünk jókora táskával a vállunkon felkerekedni, és akár csak a város közepén (nap)fürdőzni, mert egyéb teendőink visszatartanak, a várva várt nyaralás pedig még odébb van, teremtsünk vakációs hangulatot saját otthonunkban!
 
Nyári otthonfrisítő kihívásunk öt napon át kínál mindehhez ötleteket – érdemes velünk tartani!

 

5. nap: Ínyenc fogások a szabad ég alatt

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)
 
Aki velünk tartott egész héten át, igazán megérdemel néhány finom falatot, fenséges koktélt. Ha nemcsak kint szervíroznánk az ínycsiklandó étkeket, de ott is készítenénk el őket, remek családi-baráti program keretében, magától értetődően speciális eszközökre lesz szükségünk. Ez azonban ne rettentsen el bennünket  – meglepően, sőt, szinte áttekinthetetlenül széles a gyártók által kínált paletta.


Ízletes frissensültekhez, grillzöldségekhez, egzotikus ételekhez választhatunk exteriőrjeinkbe:
 
- gázgrillt
- faszenes grillt
- kerámiából készült grillt
- pellettel működő grillt
- füstölőkocsit
- plancha típusú, lapos öntöttvas felületű kerti sütőt
- indukciós grillkocsit
- pizzakemencét.
 
A kisebb erkélyeken való sütögetéshez persze kompakt méretben kell gondolkodni, minden bizonnyal lelünk azonban igényeinknek megfelelő darabot.


 
Mérjük fel, mekkora helyünk van, melyik megoldás lenne a legcélszerűbb életformánkhoz, hány főt szeretnénk egy grillparti keretében jóllakatni!
 
Amennyiben tágas terasz vagy kert áll rendelkezésünkre, érdemes praktikus és stílusos kiegészítőkkel koordinálni a sütőalkalmatosságot. Ezeknek köszönhetően nemcsak a saját dolgunk lesz könnyebb, de a kültér is komoly konkurenciájává lesz beltereinknek, hiszen a kerti szettek szemet gyönyörködtető, innovatív anyagokból, páratlan formatervezéssel, okosopciókkal büszkélkedhetnek, felzárkózva odabent használatos darabjaink mögé (sőt!).
 
Fokozzuk exteriőrjeink kényelmét az alábbiakkal:
 
- hentesblokkal, hogy az előkészítéshez is legyen elegendő horizontális munkafelületünk 
- fatároló polcokkal, melyek jelentős kapacitással bírnak, de félig megtöltve is mutatósak
- multifunkciós tálalóval – elsődleges funkcióján túl kisebb mennyiségű tűzifával is megtölthető
- zsámollyal, amelyre nemcsak megpihenni ülhetünk le, de nyitott szerkezetét meg is tölthetjük kültéri tárolandókkal,
- ülőpaddal, méghozzá olyannal, amelyben fűszernövények a padtársaink – a tervezői fantáziának hála
- tűzifatartó táskával, hogy egy adag tűzrevalót összerakhassunk, és egyszerűen szállíthassunk egyik helyről a másikra. 


 
Aki a főzés szerelmese, és nyáron a lehető legtöbb időt töltené kint, mondjuk úgy, csak aludni jár be (vagy még azért sem), elgondolkodhat komplett kültéri konyha kialakításán is. Bár ez nagyobb falat (!), ha van rá lehetőség, megfontolandó. Hangulatos új élettérhez juthatunk általa, mely reprezentatív alkalmak kiváló helyszíne is lehet. 
 
Szomorkodásra akkor sincs okunk, ha hely, büdzsé vagy tálentum híján nem áll módunkban kerti rendezvényt szervezni – szűk körű koccintásra, snackpartira így is meginvitálhatjuk legkedvesebb barátainkat. 
 
Stylingoljunk egy csinos, vagy éppen puritán vonalvezetése okán bárhova illő, szerényebb küllemű zsúrkocsit, és azt toljuk ki a balkonra (vagy legalábbis az erkélyajtó közelébe)! 
 
Hogy elkápráztassuk vendégeinket, a következő kellékeket helyezzük el rajta:
 
- tálcát: tükröset vagy fémeset, hogy fokozzuk a parti ragyogását, puritán, a befejezetlenség hatását keltő natúr darabot, ha a természetes stílus hívei vagyunk, tarkabarkát, mintásat, ha a jókedvet akarjuk biztosítani

- áttetsző vagy színes poharakat – attól függően, mit kortyolunk belőlük: ha limonádét, a befőttesüveg is megteszi, mintás papírból, bambuszból való szívószállal, citruskarikával, esetleg pékzsinórral a rögtönzött pohár szája körül; ha előkelőbb italokat szolgálunk fel, koktélokat keverünk, azoknak dukáljon a megfelelő formájú pohár és körítés: kis napernyő, fogpiszkálóra tűzött olajbogyó

- pohárjelölőt, hiszen ez nemcsak hasznos, de vidám apróság is

- pezsgő- vagy borhűtő vödröt, ha kell, kancsót

- dekoratív poháralátéteket (lehetőleg nem a különféle bárokból elcsenteket, hanem otthonunk stílusához gondosan megválasztott darabokat) – előbb-utóbb valahova úgyis letesszük majd poharainkat

- egy kis extra jeget

- némi nassolnivalót - szimpla, sallangmentes üvegpohárban, csinos tálkákban zacskójától, dobozától megfosztva (hacsak az nem szuperdizájnos)

- papír- vagy textilszalvétát

- ha kell, evőeszközt.


 
Bár a medencés partik aranykora leáldozott, tágas exteriőrrel rendelkezők beütemezhetik a régóta vágyott, de mindeddig halogatott jakuzzi telepítését is – mivel ez körülményesebb feladat, nem taglaljuk most a részleteit, jó hír azonban, hogy már egészen kicsi méretben is kapható kiváló minőségű, lenyűgöző megjelenésű, kerekded íveivel ámulatba ejtő típus. Ha extra négyzetmétereknek híján vagyunk is, a sok lemondásért cserébe elkülöníthetünk költségvetésünkből egy nagyobb részt neki. Ugyanígy, ha tudjuk, hogy mostanában nem utazhatunk távoli tájakra, de a víz lételemünk, megszavazhatjuk magunknak ezt a luxust – közérzetünk igazolja majd döntésünk helyességét!
 
Minden készen áll egy kellemes, langyos, lazulós estéhez – kihívásunk végére érve otthonunk is nyári  köntöst öltött. Ha csak rezidenciánk egy-egy szegletét tudtuk is felfrissíteni az elmúlt napok során, már jó úton haladunk! Élvezzük az újfajta látványt, kalandozzunk el a színek, formák, dekorációk ébresztette képzetek világában (egészen messzire is szabad!) –  és vakációzzunk anélkül, hogy kilépnénk a kapun!

Relax: on!
 
Képek forrása: spatrend.hu / spatrendshop.hu/ ofyr.com, iddesign.hu

Vissza
EN