Vissza a lap tetejére

10. nap: Flóra és fauna – egy fedél alatt a természettel

Kategóriák

2022.01.12.

Két héten át apró, de hasznos tanácsokkal jelentkezünk, hogy 2022-ben a lehető legjobban érezzük magunkat lakókörnyezetünk bármely szegletében.
 

10. nap: Flóra és fauna – egy fedél alatt a természettel

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)
 

Szerencsésnek vallhatja magát mindenki, aki más élőlénnyel is megoszthatja otthonát, legyen az dús, burjánzó minidzsungel vagy egy (esetleg több) örökmozgó négylábú.
 

A növények becsempészik hozzánk a természetet, annak minden zöldellő nyugalmával. Szó szerint üde színfoltot jelentenek, tisztítják a levegőt, levéldíszeik révén pedig dekoratív szerepük sem közömbös. Lakásunk tájolásán és fényviszonyain túl az enteriőr stílusa is lehet irányadó abban, a flóra melyik képviselőjét választjuk társunknak, ha elszántunk magunkat környezetünk zöldebbé tételére:  
 

a mid-century modern miliőnek szinte kötelező eleme az akár gigantikus méreteket is öltő monstera (könnyezőpálma)

a skandináv stílushoz az ezüstös eukaliptusz és a szupertrendi lantlevelű fikusz passzol

az art deco eleganciája a mutatós, törékeny aranypálmát részesíti előnyben

a vidám retró szívesen játszadozik az alácsüngő zöldikével  

a letisztult minimalizmushoz jól illik a fegyelmezett anyósnyelv

a bohém stílus szertelen jókedve pedig nem válogat, mindenféle zöldet tárt karokkal vár.
Ha nem sokat konyítunk a szobanövények gondozásához, kezdjük a legkevesebb törődést igénylők valamelyikével: márványos szobai futókával, kukoricalevéllel, agglegénypálmával, aloe verával vagy a felettébb hálás pozsgásokkal.

Egy helyiség adott színpalettájához keresünk dísznövényt? Voksoljunk a melegvörösben izzó trópusi broméliára, a rózsaszíntől a gesztenyebarnán át az akár sárgás színben is pompázó díszcsalánra, a gyakran narancssárga vagy bordó levelekkel büszkélkedő krotonra, a finom krém- és rózsaszín erezetű hálóslevélre, a karakteres bíbor pletykára!

A szobanövények nemcsak színükkel, de formájukkal vagy mintájukkal is idomulhatnak lakásbelsőnkhöz: hosszúkás vagy kerekded, harciasan hegyes vagy szelíden fodros leveleik csíkosak, pöttyösek, foltosak vagy éppen homogének is lehetnek, számtalan kombinálási kísérletre invitálva minden aspiráns szobakertészt.

Bizonytalanok vagyunk, segítségre szorulunk? Az interneten és a kertészeteken kívül tapasztalt plant lady tanácsát is kérhetjük, biztosan akad legalább egy közelebbi ismerőseink között!

Ha növénynevelési próbálkozásaink rendre kudarcot vallanak, megbocsátható módon csalhatunk az valódiakra a megszólalásig hasonlító faux példányokkal – az igazán szépek jellemzően nem takarékosak, de megéri beruházni rájuk a hihető végeredmény érdekében.  

Esztétika és elrendezés tekintetében főszabály: a kiszámítható módon, fegyelmezett sorban a polc vagy komód tetején strázsáló kaspólakók túlságosan szigorú és feszes látványt nyújtanak. Tegyük mozgalmasabbá, ezáltal érdekesebbé különböző magasságú és átmérőjű, azonos fény- és hőigényű növényekből álló csoportok kialakításával! Az így létrehozott élő vignetta jó alternatívája az egyetlen terjedelmes szobanövény, amely teljes értékű fókuszpont is egyben.

Akár kicsi, akár nagy, ne tagadjuk meg tőle a csinos, stílusban illeszkedő kaspót vagy szép agyagcserepet.

Ha van már négy- (netán több vagy kevesebb) lábú lakótársunk, csak olyan szobanövényt tartsunk, amelyik nem mérgező állatunkra – az ártalmatlan növényeket pedig védjük meg a kíváncsi mancsoktól és éles fogaktól!

A cicatartók kénytelenek lemondani például a mikulásvirágról mint szezonális sztárról, vágott virágként bódító illatú liliomcsokrot sem vihetnek haza, a halk léptű bársonytalpúak azonban (egészségügyi szempontból nézve) nyugodtan ledönthetik (és le is döntik!) a leggondosabb formatervezésű üvegvázát néhány illatos rózsasziromért. Legyen kéznél a veszélyes növények listája, új példány vásárlása előtt mindig ellenőrizzük, kompatibilis-e társállatunkkal.

 

Ugató, nyávogó, csiripelő vagy csendesen tátogó házikedvenceinket mindig tartsuk méltósággal: biztosítsunk számukra a fajtájuk által megkívánt komfortot, pihenőhelyet, mozgásteret és játéklehetőséget! A dizájnfanatikusok izgalmas vonalvezetésű, minőségi anyagokból készült állatfelszerelések közül szemezgethetnek (magukat legalább annyira elkényeztetve ezzel, mint a tárgy használóját).

Részesítsük előnyben az üvegből, rozsdamentes acélból készült tálkákat, megfelelő a kerámia is, bár időnként cserélni kell (mikrorepedéseiben hosszabb használat után a leggyakoribb tisztogatás ellenére is baktériumok halmozódhatnak fel). A műanyag etetőket és itatókat kezeljük inkább rövidebb utazások idejére való, ad-hoc megoldásként. Helyezzünk a tálkák alá könnyen letörölhető evőalátétet!

A naponta használt nyakörveknek és pórázoknak tartsunk fenn külön akasztót a bejárat közelében; ha most építkezünk, tervezhetünk talpmosó zuhanyt is, így türelmetlenül csörtető sáros talpak okozta bosszúságok egész sorától kímélhetjük meg magunkat a jövőben!

Állataink felszerelése illeszkedjen lakásunkhoz (mind méretben, mind stílusban): minél letisztultabbak, annál szebben simulnak bele az enteriőrbe. Egy-egy különleges darab persze felhívhatja magára a figyelmet.

Az új évvel járó friss kezdet jegyében cseréljük le a szakadt, foltos, agyonkarmolászott vagy avantgárd formájúra szaggatott plédeket, párnákat, és nézzünk új, kellemes külcsínnel rendelkező darabok után!  

Az elhullajtott szőr felszedéséhez legyen mindig kéznél eldobható lapokból álló tisztítóhenger!

Ha elégedetten állapítjuk meg, hogy szeretett jószágunk birodalma tiszta, mondhatni makulátlan lett (netán virtuális bevásárlókosarunkba is bekerült néhány megrendelendő termék), engedélyezzünk magunkat egy kellemes estét: hosszabb sétát a szabad levegőn  vagy dorombolással aláfestett ejtőzést a kanapén, meleg plédbe burkolózva.

Ne csak kedvencünk fejét vakargassuk meg, de képzeletben saját vállunkat is veregessük meg: eljutottunk az otthonfrissítő kihívás finisébe! Két héten át kitartóan végigcsináltuk a javasolt feladatokat, vagy legalább elolvastuk mindazon tippeket és trükköket, amelyekkel környezetünk szebbé, rendezettebbé és praktikusabbá vált, reményeink szerint új, komfortosabb oldalát mutatva lakói számára. 

Élvezzük, lakjuk az eddiginél több örömmel, jókedvvel!  

Vissza
EN