Vissza a lap tetejére

1. nap: Az éjjeliszekrény környéke – kényelem karnyújtásnyira

Kategóriák

2022.01.03.

Új év, új kezdet, új célok – a tiszta lappal való indulás lehetősége szuperhősök bámulatos erejével vértez fel bennünket. Fogadalmakat tenni újabban már nem divatos (és nem is tanácsos), hiszen a legkomolyabb elszántság ellenére is keletkezhet rés pajzsunkon. A szilárd elhatározást azonban siker koronázhatja, ha izgalmas kihívásnak tekintjük.

Mi másra is buzdíthatna bennünket a MaxCity csapata, mint arra: térképezzük fel saját birodalmunkat játékos szigorral, és használjuk fel év eleji lendületünket otthonunk lépésről lépésre való felfrissítéséhez.
 

Két héten át apró, de hasznos tanácsokkal jelentkezünk, hogy 2022-ben a lehető legjobban érezzük magunkat lakókörnyezetünk bármely szegletében.
 

1. nap: Az éjjeliszekrény környéke – kényelem karnyújtásnyira 

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)
 
Kihevertük már a szilveszteri bulit, vagy még mindig meglehetősen álmosan pislogunk a világba?
Ha netán az új esztendő első napjait hozzáadtuk jól megérdemelt téli pihenőnkhöz, és az ágy melegében lustálkodva olvassuk ezeket a sorokat, vessünk most rögtön egy pillantást az éjjeliszekrényünkre! (Aki már serénykedik, az a munka mezejéről hazatérve, lefekvés előtt tegye meg ezt.) Seperjük le a konfettit, és vegyük alaposan szemügyre: csak olyan tárgyak sorakoznak rajta, amelyekre valóban szükségünk van az este, éjszaka folyamán? Egy pohár víz, a könyv, amit éppen olvasunk, kedvenc magazinunk legfrissebb száma, (ha kell) olvasószemüveg, pirulák, papírzsebkendő, egy kedves fotó keretben, fényforrás – másnak igazából nincs itt keresnivalója.

Tegyük fel magunknak a kérdést: mikor poroltuk le utoljára ezeket a tárgyakat? És magát az éjjeliszekrényt? Az ideális alvózóna nemcsak békés, de egészséges is: gondoskodjunk hát róla, hogy könnyen takarítható és zsúfoltságtól mentes legyen! Természetesen az egyéni szokásoktól, esti rutintól függ, mit szeretnénk a kezünk ügyében tudni, de ne engedjük eluralkodni a káoszt!
 
Tippek a tipp-topp éjjeliszekrényhez, amely mellett jó álomba szenderülni, és még jobb felébredni:
 
- szelektáljunk: ürítsük ki a fiókokat, vegyünk le mindent az éjjeliszekrény tetejéről, csak az kerüljön majd vissza, amiért rendszeresen nyúlunk (a többi tárgyat gyűjtsük össze, és transzportáljuk őket rendeltetési helyükre)
 
- puha, vegyszermentesen is használható vagy méhviasszal átitatott, eldobható (ezért maga után óhatatlanul nagyobb ökológiai lábnyomot hagyó, ám allergiások számára áldásos) törlőkendővel, gyapjú porolóval szabaduljunk meg a porcicáktól, ha kell, a bútor anyagának megfelelő nedves tisztítószerrel is töröljük át a felületeket (érdemes egyúttal az egész szobában felporszívózni, különös tekintettel az ágy alatti Bermuda-háromszögre)
 
- a nem dekoratív, de szükséges apróságokat tegyük a szoba hangulatához és stílusához illő praktikus (fedett) tárolókba
 
- amennyiben több, szívünknek kedves dísztárgyat is tartunk az éjjeliszekrényen, gondolkodjunk kompozícióban; esztétikus tálcán elhelyezve őket a portalanítás is csupán egyetlen mozdulat, hiszen nem kell sorban felemelnünk az összes kisebb-nagyobb tárgyat (ráadásul minden vignetta, azaz összehangolt tárgyegyüttes kifejezetten jót tesz az adott helyiségnek, erős hangulatkeltő szerepe van, és személyes ars poeticája is az otthon lakójának)

- vizsgáljuk meg kritikus szemmel, megfelelő lámpát tartunk-e magunk mellett: ha elalvás előtt könyveket, magazinokat bújunk, elegendő-e a fénye, állítható-e a búrája, ha csak hangulatvilágítást szeretnénk, kellemes, melegfehér fénybe burkolja-e az ágy környékét a meglévő példány?
 
- jegyezzük fel, mi az, aminek nincs helye – a tárolandók mennyisége és mérete alapján nézzünk ideális méretű doboz, tároló után, s ha nincs a birtokunkban, vásároljunk egy-két csinos darabot!

Költözésben vagyunk, vagy átmeneti állapotok közt lakunk és nincs éppen éjjeliszekrényünk? Szerezzünk be kisebb költségvetésű mobíliát, esetleg legyünk szuperkreatívak, és rögtönözzünk egyet rendezett magazinkupacokból, fegyelmezett könyvhalmokból, egymásra helyezett, látványos bőröndökből, de akár egy izgalmas formájú, takarékos ülőke vagy fellépő, sőt létra is remek szolgálatot tehet!
Kicsi a hely? Voksoljunk lebegőpolcra vagy a falra felcsavarozott gyümölcsös ládácskára! Fényforrásként alkalmazzunk falikart, de jó megoldás lehet a lerakófelülettel rendelkező állólámpa is.

Ha ezt az apró, de fontos feladatot elvégeztük, jutalmazzuk meg magunkat: gyújtsunk illatgyertyát, hallgassunk megnyugtató zenét és élvezzük az ágyunk melletti takaros csendéletet (legjobb, ha frissen mosott, ropogós ágyneműn elnyúlva)!


Fotó: IDdesign

Vissza
EN