Vissza a lap tetejére

Otthonfrissítő kihívás 2. nap: Keleti kényelem

Kategóriák

2022.07.02.

„Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, az ember strandra jár…” - hirdeti gyermeki lelkesedéssel az örökzöld sláger.
 
Nos, amennyiben egyelőre nincs lehetőségünk jókora táskával a vállunkon felkerekedni, és akár csak a város közepén (nap)fürdőzni, mert egyéb teendőink visszatartanak, a várva várt nyaralás pedig még odébb van, teremtsünk vakációs hangulatot saját otthonunkban!
 
Nyári otthonfrisítő kihívásunk öt napon át kínál mindehhez ötleteket – érdemes velünk tartani!

 

2. nap Keleti kényelem

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)
 

Átgondoltuk szabadtéri birodalmunk szükséges és óhajtott bútorait – van hova letelepednünk, letennünk egy pohár jeges italt vagy fordulatos kalandokkal teli könyvet. Hogyan teremthetünk valóban hívogató, otthonos miliőt, hogy ne csupán a napfény és a virágillat csalogasson ki bennünket, de a beltérivel vetekedő kényelem is?
 

Béleljük ki pihenőbútorainkat!

A komoly ülőgarnitúrák természetesen nem puszta vázzal érkeznek hozzánk, a kisebb mobíliákhoz azonban sokszor csak opcionálisan tartozik puha bélés.
 
Bár azt gondolnánk, nyáron nem kívánjuk a textíliákat, hiszen elég meleg van extra rétegek nélkül is, a szezonhoz tervezett speciális termékekkel nem járunk rosszul.


 
Hátunk megtámasztásához, fejünk alá, vagy a medence melletti önfeledt párnacsatához mutatós kellékek egész garmadájából válogathatunk.
 
Sok kültéri párna a nappalinkban vagy a hálószobánkban állomásozó példányokhoz hasonló standard méretekben elérhető, így padok, (hinta)székek remek kiegészítői lehetnek – ám ezeken túl léteznek már-már gigantikusnak számító darabok is. Ez utóbbiakat ideálisak terebélyes kültéri fotelek kibélelésére, rattan pihenőalkalmatosságok puhábbá tételére, sőt padlópárnaként is használhatjuk őket.
 
Anyaguk nemcsak vízlepergető és szennytaszító tulajdonságokkal büszkélkedik, de erősen UV-álló is, így nem kell attól tartanunk, hogy kifakulnak. 
 
A színek idén különösen fontos szerepet játszanak magához térő és ismét megnyíló világunkban – a Pantone tavaszi-nyári palettája bizonyítja ezt: az egyszerűség és a spontaneitás újkeletű érzéseit hivatottak ébreszteni bennünk, a természethez fűződő mély kapcsolatunkat, a kényelem és meghittség iránti igényünket könnyed, légies pasztell tónusokba és meghökkentő, élénk árnyalatokba sűrítve.
 

Színezzük hát ki kültereinket! 

Hogy milyenre? A nemzetközi szakértők szerint idei favoritjaink közt feltétlenül legyen:

- vízesések mosta hűvös zöld (14-5713 Cascade)
- üde virágszirmok ihlette korallrózsaszín (16-1349 Coral Rose)
- sokkoló elektromos kék (18-4143 Super Sonic)
- meleg, puha vajsárga (12-0825 Popcorn)
- könnyed, gondtalan és friss pasztellrózsaszín (13-2004 Potpourri)
- játékos, életigenlő rágógumipink (17-1928 Bubblegum)
- égetett agyagot idéző barna (18-1160 Sudan Brown) 
- savas-sárgás, zsenge rügyzöld (15-0549 Fragile Sprout)
- természet inspirálta orchidealila (14-3612 Orchid Bloom) vagy
- ellenállhatatlan aromájú kávébarna (18-1307 Coffee Quartz).
 
Nem azt mondjuk, hogy a nagy felületeket fessük a legmeglepőbb árnyalatok valamelyikére (habár bátraké a szerencse), inkább azt: a felsorolt trendszínek közül egy-kettő szerepeljen frissítő szándékkal választott idei szerzeményeinken. A tarkabarka textileken felettébb hatásosak, pláne akkor, ha a dizájnerek ügyes keze és lenyűgöző fantáziája szerethető, formabontó, játékos mintákkal ötvözi őket.
 
Noha huzatuk könnyen tisztuló és mosógépben mosható, jobb, ha kültéri párnáinkat nem közvetlenül a földre dobjuk le.


Kényeztessünk talpainkat praktikus, komfortos és látványos szőnyegekkel, melyeket kertben vagy teraszon való használatra terveztek! 
 
A stílus függvényében voksolhatunk naturális jutára, szizálra, pamutra vagy szintetikus polipropilénre. 
Bár legtöbbjük anyaga rezisztens és egyszerűen karbantartható, a heves záporoktól azért érdemes megóvni a szép, olykor határozottan merész és eredeti küllemű talpalávalót, mely rossz időben és szezonon kívül a négy fal között is leteríthető, bizonyára nem lesz kifogásunk az ellen, ha magunk körül látjuk.
 
A neves gyártók egymáshoz illő darabokkal, izgalmas szettekkel rukkolnak elő, de a domináns mintákhoz magunk is társíthatunk homogén, színben passzoló kiegészítőket.
 
Egy vékony nyári pléd ugyancsak jól jöhet esténként vagy a borongósabb, de ejtőzésre azért alkalmas napokon – a lenkeverékkel nem nyúlunk mellé, hiszen finoman melenget, ha hűvösebb van, míg a kánikulában hűt, ráadásul a vele érintkező bőr szellőzik is.
 

Az exteriőrön túl az enteriőrt is tanácsos lenge nyári ruhába öltöztetni.

Az ablaküvegen betűző forró napsugarak elől védelmet keresve jólesik behúzni a függönyöket – no nem súlyos brokátra vagy bársonyra van szükség, hanem enyhén fényszűrő, leginkább természetes matériákra.    


Ha igazán nyárias kelmékre vágyunk, a(z újrahasznosított) pamut, a len és annak keverékéből előállított anyagok tökéletesek: nemcsak színük és eredetük kötődik az anyatermészethez, de óvják is azt, s velük együtt mi is így teszünk, hiszen második esélyt adunk nekik. Figyeljünk rá, hogy olyan márka kínálatát böngésszük, amely hangsúlyt helyez a környezetvédelemre, így felelős vásárlóként megnyugodhat lelkiismeretünk! 
 
A tikkasztó júliusi-augusztusi éjszakákon aludjunk hőszabályozó és lélegző, vékony kreppből, szaténból, perkálból készült ágyneművel vetett ágyban, hogy nyugtalan forgolódás helyett békés álmunk legyen, reggel pedig frissen, kipihenten ébredjünk! 

A romantikus lelkületűek – és a szemtelen, hálószobába betévedt szúnyogoktól rettegők – légies baldachint is rögtönözhetnek, elég egy kis leleményesség, ha ágykeretünket nem is most cseréljük le.  
 
Napzáró elfoglaltságként böngésszünk át néhány online katalógust textilmustra céljából – pár méternyi anyag is csodát tehet, úgy odakint, mint idebent. 


Képek forrása: leguanburkolat.hu, queenhometextil.com / alhambrafabrics.com

Vissza
EN