Vissza a lap tetejére

Otthonfrissítő kihívás 3. nap: Fény és árnyék

Kategóriák

2022.07.06.

„Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, az ember strandra jár…” - hirdeti gyermeki lelkesedéssel az örökzöld sláger.
 
Nos, amennyiben egyelőre nincs lehetőségünk jókora táskával a vállunkon felkerekedni, és akár csak a város közepén (nap)fürdőzni, mert egyéb teendőink visszatartanak, a várva várt nyaralás pedig még odébb van, teremtsünk vakációs hangulatot saját otthonunkban!
 
Nyári otthonfrisítő kihívásunk öt napon át kínál mindehhez ötleteket – érdemes velünk tartani!

 

3.nap Fény és árnyék

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)


„Szikrázó az égbolt, aranyfüst a lég…” – Weöres Sándor így kezdi Kánikula című versét, felettébb érzékletesen. 

Bár a ragyogó idő miatt várjuk egész évben és szeretjük annyira a nyarat, amikor perzselő a hőség, bizony fedezékbe kell vonulnunk. Régóta tudjuk, hogy délelőtt 11 és délután 3-4 óra között nem tanácsos napfürdőzni, tehát, ha odakint szeretnénk tartózkodni ebben az időintervallumban, árnyékos zónát kell kialakítanunk a teraszon, a balkonon vagy a kertben. 


 
Exteriőrjeink frissítése során tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:
 
- mit szeretnénk csinálni az árnyékban tartózkodva: ejtőzni, olvasgatni, otthoni irodánkat költöztetnénk ki a szezon erejéig, netán népes vendégsereget invitálnánk meg ebédre, uzsonnára a nyári víkendeken?
 
van elég helyünk fenti vágyaink megvalósításához, vagy esetleg a racionalitás jegyében újra át kell gondolnunk, lehetőségeinket, melyek alapján tervezhetünk? 
- kifog-e rajtunk a legjobbnak tűnő opció karbantartása: mennyire bonyodalmas, időigényes, nehézkes, lesz-e segítségünk?  
 
mit enged meg büdzsénk: kisebb horderejű, ám mindenképpen minőségi megoldást, vagy régóta áhított, alaposan átgondolt, nagyobb befektetést (egyedi gyártást / kivitelezést) igénylő terveinket is realizálni tudjuk idén?  
 
Válaszaink legyenek őszinték, hiszen teljesen felesleges például gyönyörű pergolát építeni csak azért, mert tetszetős a konstrukció, nekünk azonban nincs időnk vagy igényünk kihasználni!
 
Ugyancsak butaság napernyőt állítani a kertbe, ha a közelében virágözön ontja illatát – és pollenfelhőit, mi pedig allergiával küszködünk.

Bármily ellenálló anyagúak és mutatósak legyenek is ezek a kültéri árnyékolási megoldások, ha nem használjuk őket, óhatatlanul kevesebb figyelmet szentelünk nekik, így nemhogy kertünk, teraszunk ékei lesznek, inkább elhamarkodott döntéseink szomorú mementói.Fenti válaszaink segítenek megállapítani, hogy melyik a számunkra ideális. 
 
A mai árnyékolástechnika számtalan kitűnő opciót kínál, úgy mint: 
 
- a klasszikus vagy éppen a merész formatervezésnek köszönhetően izgalmas vonalú napernyő: talpas vagy falra rögzíthető, oszlopos vagy függő, világos vagy sötét, natúr vagy a szivárvány valamelyik élénk színében pompázó anyagból készült, egyszínű vagy csíkos, fodros vagy egészen puritán, kerek, szögletes vagy mondjuk levél alakú, fém- vagy favázas – ma már mindent tud ez az egyszerű, mégis nagyszerű, könnyen kezelhető és mobil árnyéktartó
 
- a hevesebb széllel is harcot felvenni képes, légies, ám erős napvitorla: a huzatos erkélyek és teraszok szupersztárja, mely sokkal stabilabb, mint a viharral nem dacoló csuklókaros vagy motoros napellenző, ráadásul letisztult külseje az ultramodern épületekhez is illik, az ég kékjébe hasító, legtöbbször vakítóan fehér háromszöge pedig akaratlanul is a tavak vizén csendesen ringó vagy a tengereket szelő vitorlások látványát idézi 
 
- az ókorban is használt, különösebb nehézségek nélkül telepíthető pergola: jellemzően ma már nem fából, inkább high-tech matériákból (rozsdamentes acélból, alumíniumból, üvegből, speciális anyagú ponyvából, elhúzható vagy forgó lamellákkal, oldalsó rolós panelekkel, zsalúziával, pliszé szúnyoghálóval, zsalugáterrel vagy légies függönnyel kiegészítve) készül, a belső hőmérsékletet hatékonyan szabályozva optimális klímát teremt, emellett hangulatos LED világítással is ellátható   
 
- térformáló, kellemes menedéket nyújtó kerti / beach pavilon: tulajdonképpen egy napozásra, heverészésre vagy üldögelésre alkalmas, privát szférát biztosító, letisztult kis építmény, mindenféle extrával (oldalsó árnyékolóelemek, világítással), olyan kiváló, az időjárás viszontagságainak ellenálló anyagokból, amelyek révén a karbantartás gyerekjáték, sőt, gyakorlatilag szükségtelen – nem véletlen az akár évtizedes garancia.


A napközbeni árnyékolást kipipálva ne feledkezzünk meg az esti fényekről sem! Az átbeszélgetett esték akkor igazán kellemesek, ha meghitt a környezet, s lágy fények vesznek körül bennünket. 
 
Voksoljunk a legtrendibb és leglátványosabb megoldásokra, és szerezzünk be
 
- USB kábellel tölthető vagy elemmel működő, kisebb vagy egészen termetes hordozható lámpákat, melyek gyakran többféle színt produkálni képes LED fényforrást tartalmaznak, és Bluetooth-kapcsolatuk révén zenét is le tudnak játszani, sőt akár italhűtő funkcióval is bírnak – így a remek hangulat többszörösen garantált  
 
- lanternákat és viharlámpákat, melyek imbolygó fénye különleges atmoszférát varázsol (sokszor alábecsüljük a padlóközeli fények szerepét, holott nagyon fontosak a szépen rétegezett világításnál – a kültéren pedig elegendő lehet önmagában is, legfeljebb apró funkcionális, például asztali fényforrásokkal kombinálva)   
 
- fényfüzéreket, hiszen ezek divatja sem áldozott le, ráadásul  takarékosak, és bátran szárnyalhat a fantáziánk is ehhez az alternatívához folyamodva 
 
- régi nyarak tábortüzeit idéző, modern vonalvezetésű, szép formájú kerti gázkandallót vagy tűzrakót, máglyatálat, hogy a hűvösebb estéken meg is melegedhessünk, ha átfáznánk. 

    
 
Remélhetőleg a bőség zavara nem árnyékolja (!) be jókedvünket, s változatlan tettvágy munkál bennünk. Lehetőségeink mérlegelését követően aludjunk egyet a versenyben lévő opciókra – előbb azonban kérjünk néhány árajánlatot, hogy egy lépéssel előrébb legyünk a végleges döntéshez.
 
Képek forrása: spatrend.hu / spatrendshop.hu / umbrosa.be, pergola-systems.com, iddesign.hu

Vissza
EN