Vissza a lap tetejére

5. nap: Az előszoba - fogadó- és búcsúlátvány

Kategóriák

2022.01.07.

Két héten át apró, de hasznos tanácsokkal jelentkezünk, hogy 2022-ben a lehető legjobban érezzük magunkat lakókörnyezetünk bármely szegletében.
 

5. nap: Az előszoba: fogadó- és búcsúlátvány

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)
 
Hallhattuk már, hogy az előszoba otthonunk névjegye a betoppanó számára: az első benyomás pedig köztudottan fontos. Saját magunkat is nagyobb örömmel tölt el a hazaérkezés, ha kellemes, hívogató, rendezett és praktikus előtérbe lépünk be.


A mindennapi rohanásban sokszor alakul itt ki káosz, melyet egy idő után egészen természetesnek tekintünk, talán észre sem veszünk, esetleg csak akkor, amikor a hanyagul lerúgott cipők mennyiségét már egy százlábú is megirigyelné. Álljunk meg egy pillanatra, tegyük fel képzeletben egy kritikus idegen szemüvegét, és azon át mérjük fel a jelenleg uralkodó állapotokat! A szigorú mustra terjedjen ki az alábbiakra:
  • kényelmesen bejöhetünk-e egyáltalán, vagy át kell verekednünk magunkat lábbelik, táskák, tornazsákok, kutyapórázok hadán? 
  • amennyiben útonállók torlaszolják el a bejáratot, könyörtelenül számoljunk le velük: az éppen nem használatos vagy szezonon kívüli darabokat tegyük vissza a helyükre (ha szükséges, töröljük is le, hogy legközelebb jó legyen elővenni őket!) – maradt-e elég szabad lerakófelület mindannak, amit távozáskor rendszeresen magunkkal viszünk, felöltünk, kéznél kell hogy legyen?
  • praktikusak-e nyitott polcaink és zárt tárolóink – ha fejfedőt hordunk, van-e kalaptartó polc, retikülünket, hátizsákunkat, sporttáskánkat le tudjuk-e tenni úgy, hogy a látvány se szenvedjen csorbát, magasszárú csizmánk befér-e oda, ahol tárolni szeretnék, kesztyűink kényelmes fiókban vagy annak híján praktikus dobozban, kosárban lapulnak-e?  (a nemleges válaszok nyomán írjunk listát a beszerzendőkről: egymással koordinálható dobozok és formatervezett fali akasztók, szobornak is beillő állófogasok széles palettájáról válogathatunk: a szomorúan lógó kabátok kora lejárt!
  • meg tudjuk-e szemlélni magunkat tetőtől talpig, vagy akár csak részben is, mielőtt elhagyjuk a házat? (a padlótól 40 cm-re kezdődő keskeny, magas tükör vagy állótükör már alkalmas erre, ha nincs helyünk, akkor egy szélesebb falitükör is megteszi, lehetőleg egy klassz konzolasztal vagy komód fölött – amellett, hogy ellenőrizhetjük benne sminkünket, megjelenésünket, optikailag növeli, világosítja is a nemegyszer kicsi helyiséget; nem mindegy azonban, milyen látványt kettőz meg, helyezzük el okosan!) 
  • öltözékünk egyes darabjain túl más is landol az előtérben: kulcscsomó, telefon, esetleg számlák, levelek (ez utóbbiak a digitális érának köszönhetően egyre kisebb mennyiségben, de érkeznek) – biztosítsunk nekik (és szokásainknak) megfelelő leszállópályát, azaz ha leginkább lezser hanyagsággal csak úgy ledobjuk az autókulcsot, ne kerámiatálat készítsünk oda neki, inkább természetes anyagból készült kosarat, ha mókus módjára begyűjtjük a szórólapokat vagy reklámújságokat áttanulmányozásra, jó, ha rendszeresítünk nekik egy mindent jótékonyan eltakaró mappát
  • le tudjuk tenni vizes esernyőnket, s ha megszáradt, stílusos esernyőtartóban áll-e? (sikkes, extrém, a miliő hangulatához illő darabok kifejezetten jól mutatnak közszemlére téve!) 
  • akár naponta érkezhet hozzánk a futár mindenféle földi jóval: van-e kéznél a csomagbontogatáshoz olló vagy sniccer? (meglepően vonzó küllemű darabokat lehet beszerezni, megszállott internetes rendelőknek kötelező célszerszám!)   
  • ha nem fér be szokásos méretű cipősszekrény, falipolc, fedeles pad vagy sokfiókos komód, gondolkodjunk alternatív megoldásokban: a (szekrény)ajtóra akasztható zsebes lábbeli-tartó, cipőhúzásra is alkalmas tárolópuff, mágneses falitábla helytakarékos, kreatív és vagány megoldás, ne halogassunk tovább, ne érjük be félmegoldásokkal, keressük meg a nekünk való darabot! 
  • falitáblákról lévén szó: népesebb családokban érdemes úgynevezett “command center”-t, azaz  házi irányítóközpontot létesíteni: az összes családtag minden fontos teendőjét, időpontját fel lehet vezetni egy krétával, krétafilccel írható, esetleg mágneses táblára, így áttekinthető az adott heti vagy havi program 
  • ha sokat mezítlábazunk, elkelne egy szőnyeg a talpunk alá, vagy egyszerűen hiányzik az előtérből valami puha talpalával, merjünk könnyen mosható pamutszőnyeget leteríteni – ha nem lépünk be cipővel, pláne nincs vesztenivalónk!

Miután mindezeket átgondoltuk, tettünk-vettünk, listát írtunk a beszerzendő dolgokról, és a víkend is ránk köszöntött az otthonfrissítésnek szentelt első hét után, kerekedjünk fel, sétáljunk el az első virágboltba, cukrászdába, lepjük meg magunkat valami jól megérdemelt aprósággal a kétnapos pihenő előtt! Az ajtón kilépve vessünk egy pillantást lábtörlőnk állapotára, hátha maradandó nyomot hagyott rajta az idő vasfoga, és ideje lecserélni, de legalábbis letakarítani!


Fotó: IDdesign

Vissza
EN