Vissza a lap tetejére

6. nap: Konyhai teendők

Kategóriák

2022.01.08.

Két héten át apró, de hasznos tanácsokkal jelentkezünk, hogy 2022-ben a lehető legjobban érezzük magunkat lakókörnyezetünk bármely szegletében.
 

6. nap: Konyhai teendők

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)

Egy álmos téli reggelen (akár éppen eme sorok olvasása mellé) mi sem eshet jobban egy csésze meleg kávénál vagy teánál. Valószínűleg fel sem kell ébrednünk teljesen ahhoz, hogy automatizálódott mozdulatsorral pillanatok alatt elkészítsük a koffeindús nedűt, de nem kizárt, hogy a munkapulton felejtett bögrékbe, elmosni szánt edényekbe ütközünk. Nemcsak a reggelinél fordulhat ez elő, az eltévedt konyhai eszközök, túl sok csetresz, indokolatlanul előhagyott konyhai kisgépek általánosságban véve is megnehezíthetik életünket.



Talán észre sem vesszük, csak félhangosan bosszankodunk, amikor nem férünk hozzá ahhoz, amihez kellene, vagy éppen nincs elegendő hely felszeletelni a kenyeret. Ha soha nem tapasztaljuk meg a különbséget, el sem tudjuk képzelni, mennyivel egyszerűbb és hatékonyabb lehet a konyhai munkavégzés és az elengedhetetlenül fontos takarítás – itt az ideje, hogy racionalizáljuk (s egyúttal megszépítsük) otthonunk eme fontos szegletét is! Megszívlelendő tanácsaink:
 
  • rakjunk el mindent a konyhapultról, legyen tabula rasa (feltehetően beépítése óta nem láttuk így), majd szánjuk el magunkat egy alapos áttörlésre (anyagának megfelelően); bónusz, ha év eleji új energiáinkból a hátfal megtisztítására is jut, s ha már belelendültünk, ne maradjon ki a főzőlap, az elszívó és a bútorfrontok sem (hétvégére előirányozhatunk egy alapos hűtőtakarítást is)
  • mielőtt visszapakolunk,vegyük számba a valóban napi használatban lévő tárgyakat, gépeket – csak azok kerüljenek vissza, amelyek után naponta nyúlunk, a többit tegyük el a helyükre (ha nincs, most kell kitalálni, hol legyen!)  
  • visszarakodás közben törölgessük át az egyes tárgyakat, vizsgáljuk meg a tárolók tartalmát, töltsük fel őket; az azonos típusú hozzávalókat célszerű együtt tartani a praktikum és a rendezett látvány érdekében
  • kicsi munkafelület estén divatos, dobozszerű fali tárolókkal, mágneses késtartóval, nyitott polcokkal, plafonról alálógatott kosarakkal nyerhetünk több tárolóhelyet; felesleges dekortárgyak ne telepedjenek a szűkös pultra, csak valós funkcióval bírók: például formatervezésük vagy natúr anyaguk okán látványos vágódeszkák, örökölt csuprok, vidám mintás tálcák  
  • ha csorba csetresz, nem működő konyhai kisgép akad a kezünkbe, döntsünk sorsáról bölcsen: a legkedvesebb példányokat megragaszthatjuk, és a wabi-sabi jegyében tökéletlenségében is tovább élvezhetjük, amihez azonban nem ragaszkodunk vagy már semmilyen módon nem töltheti be funkcióját, nem tetszik vagy nem illik a miliőbe, azt ne tartsuk meg
  • amennyiben népes bögre- vagy tányérgyűjteményünk van, és mindenképpen szeretnénk közszemlére tenni, üvegajtó mögött, vitrinben illene tárolni őket, főleg akkor, ha csak dekorációként kezeljük és nem használjuk őket – nyitott polcokon is remekül mutatnak, de rendszeres, nem halogatható portalanítást igényelnek: ha nincs rá energiánk, csak néhányat hagyjunk szem előtt, a többit pihentessük, időnként más-más darabokat állítsunk ki, így akár szezonálisan is változhat konyhánk képe 
  • tekintsük át edényparkunkat – a szükségtelen, sosem használt, ráadásul nem is tetsző daraboktól nyugodt szívvel megválhatunk, a megtisztíthatatlan, odakozmált edények helyett vegyünk újakat, hogy öröm legyen a sütés-főzés: nemcsak rozsdamentes, de színes, sőt kifejezetten szép zománcos darabok is kaphatók
  • pillantsunk bele a fiókokba, egy gyors áttörlés itt sem árt – ha nincs vagy nem praktikusak evőeszköz- és fiókrendszerezőink, szemeljük ki és szerezzük be most az optimális méretűt; a mély fiókokban tányérok és lábasok is lakhatnak, ezt sokan elfelejtik!  
  • a szeméttárolás feltehetően szelektíven zajlik már háztartásunkban, ha mégsem, kezdjük el: legyen típusonként egy-egy tárolónk; az organikus apró hulladékot (zöldségvégek, gyümölcshéj) divatos és célszerű a munkapulton elhelyezett, kifogástalan megjelenésű komposztáló dobozkákban gyűjteni
  • konyhatextil-fronton is időszerű lehet a szortírozás: a megkérdőjelezhető nedvszívó képességgel rendelkező konyharuháktól szabaduljunk meg az újrafelhasználás jegyében, befoghatjuk őket például takarítóeszköznek
  • a sarokszekrények zeg-zugait könnyen elérhetővé tehetjük forgókosarakkal vagy babszem formájú kifordítható tálcarendszerrel; a külhonban régóta népszerű forgótálcákkal a felsőszekrények tartalma is játszi könnyedséggel elérhető  
  • a konyhában is érvényes a fürdőszobai szabályrendszer: minél kevesebb flakon, helyettük csinos mosogatószer-adagoló, tárolóalkalmatosságokban rendszerezett szivacsok, tisztítószerek!



A ragyogóan tiszta, felfrissített főzőzónában ma már ne sürögjünk-forogjunk többet, a konyhatündér szerepét elég lesz másnap magunkra ölteni . Rendeljünk inkább egy finom vacsorát, megérdemeljük! 


Fotó: IDdesign

Vissza
EN