Vissza a lap tetejére

7. nap: Terülj-terülj, asztalkám!

Kategóriák

2022.01.09.

Két héten át apró, de hasznos tanácsokkal jelentkezünk, hogy 2022-ben a lehető legjobban érezzük magunkat lakókörnyezetünk bármely szegletében.
 

7. nap: Terülj-terülj, asztalkám!   

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)

A főzőcskementesre tervezett tegnapi nap után ma már élvezhetjük a praktikusabbá, szebbé tett konyhában uralkodó új rendszert annak minden kényelmével. Ha nem szánjuk rá magunkat az ételkészítésre, az sem baj, a mai feladathoz a hozott, kapott, futár szállította koszt is tökéletes. A lényeg: figyeljük meg, miből és hogyan eszünk-iszunk! Akár a nap elején elkezdhetjük a tudatos kérdésfeltevést: találomra felkapott csészéből kortyoljuk-e a kávét, vagy tudatosan választott szezonális darabból, netán örök kedvencből; van-e időnk, energiánk, de még inkább késztetésünk arra, hogy egymáshoz passzoló tányérokból falatozzunk? Ne csak a magunkkal cipelt trendi vizespalack és termosz legyen esztétikus, de otthon is tiszteljük meg magunkat azzal, hogy megadjuk a módját az étkezésnek! 


 
Az időhiány ne legyen mentség – természetesen nincs alkalmunk minden egyes nap villásreggelit elkölteni, de amikor asztalhoz ülünk, az igenis legyen szépen megterítve! Az esztétika nem ellentéte a praktikumnak: 
 
  • könnyen tisztítható matériák, folttaszító textíliák, törhetetlen műanyagból való, formatervezett poharak, kancsók egész arzenálja szolgálja a felgyorsult, modern idők étkezési szokásait
  • az sem katasztrófa, ha egy-egy törékeny portékának baja esik – semmi nem örök: ha a fiókban, konyhaszekrényben rejtegetjük legszebb használati tárgyainkat az idők végezetéig, nem lelünk sok örömet bennük; a legkülönlegesebb, illetve szezonális készleteket persze takargathatjuk nevezetesebb alkalmakra, de jó, ha a mindennap kézbe vett darabok is kedvünkre valók
  • mindattól nyugodt szívvel megválhatunk, amit valamiért nem szeretünk, vagy nagyon stílusidegennek gondolunk, ám érdemes kísérletezni egy kicsit a döntés előtt: nagy divat a ‘mix & match’, tehát a nem megszólalásig azonos, teljes garnitúrát alkotó, hanem valamilyen vonásuknál (formájuknál, színüknél, mintájuknál) fogva harmonikus, sőt akár izgalmasan kontrasztos egységet képező darabok kombinálása; néhány új csésze, tálka, tányér csodákat tehet, felfrissíti az eddig nem meggyőző vagy megszokott látványt is
  • a praktikus eldobható papírszalvéta helyett jeles alkalmakkor áttérhetünk az elegáns textilszalvéta használatára: ízléses szalvétagyűrűvel az egyszínűek is egészen különleges arcukat mutatják, kiváló trükk ez a változatosság biztosítására kisebb háztartásokban, ahol nem lehet (és nem is érdemes) rengeteg dolgot tárolni, ünnepenként más-más mintájú textilszetteket tartani
  • a kancsó, szép formájú kiöntő, icipici, de csodaszép cukortartó is nagyban emeli étkezéseink színvonalát, ne hagyjuk parlagon heverni őket!
  • hajlamosak vagyunk luxusnak gondolni a friss, vágott virágot asztalunkon (vagy bárhol másutt a lakásban), pláne, ha városban élünk – néha meglephetjük magunkat egy-egy szállal, szerény csokorral; a legegyszerűbb vonalvezetésű színtelen váza mindenhez illik, az ínyencek viszont elismert márkák pazar palettájáról választhatják ki a legmegfelelőbbet (a vidéki, rusztikus, nosztalgikus stílus bájos kiegészítői az örökölt, ezért lélekkel rendelkező csetreszkék)
  • növénykompozíció helyett állhat más is az asztal közepén: étkezéskor gyertya, csinos kínálótál, asztalbontás után gyümölcskosár – üresen semmiképpen se hagyjuk; a terítő lekerülhet róla, ha lakásunk stílus amúgy sem feltétlenül kívánja: modern és letisztult megoldás az asztali futó, akár dizájnerek tervezte textilből – viszonylag kis költségvetésű extra ez, ami markáns nyomot hagy az enteriőr hangulatán.


Fotó: IDdesign

Nemcsak az asztalnál ülve, de a díványon is előszeretettel csemegézünk? Bosszantó apró baleseteket kerülhetünk el mintás vagy puritánságában esztétikus tálcával, kínálótállal, kézbe illeszkedő, füllel ellátott tálkákkal. Az egészen egyedivé tehető, krétával vagy filctollal írható példányok házibuli esetén garantált sikert aratnak. A piknikkosarak melamin edénykéi ideálisak a filmnézés közben való csipegetéshez is. (Ne együnk zacskókból, dobozokból, az üdítőspalackokat is száműzzük inkább a szelektív kukába!) A bárokból szuvenírként elcsent poháralátéteken is érdemes túllépni: legyen a vágyunk elegánsan csillogó, ásványszeletet reprodukáló, tradicionális motívumokat bravúrosan stilizálttá egyszerűsítő, természetes vagy újrahasznosított példány, a lakberendezési piacon megleljük.

Jolly joker mobília a zsúrkocsi: kiváló partikellék, jó szolgálatot tesz elsődleges rendeltetésén túl is (hiszen ad-hoc éjjeliszekrénnyé, lerakóvá, irodai bútorrá, fürdőszobai tárolóvá is átlényegülhet) – ráadásul nem is feltétlenül költséges (hacsak nem pompás vintázs kincs vagy neves dizájntermék). Ha gyakran szervezünk házibulikat, és van hova tenni, biztosan nem bánjuk meg, ha gazdagodik eggyel környezetünk!


 
Jó étvágyat –  kellemes körítéssel, szép környezetben! Ma a nassolás is engedélyezett!

Vissza
EN