Vissza a lap tetejére

9. nap: Otthoni iroda – áldás legyen, ne átok!

Kategóriák

2022.01.11.

Két héten át apró, de hasznos tanácsokkal jelentkezünk, hogy 2022-ben a lehető legjobban érezzük magunkat lakókörnyezetünk bármely szegletében.

9. nap: Otthoni iroda – áldás legyen, ne átok!

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)
 
Nem kell(ene) századjára is elszajkózni, hogy az utóbbi időben szinte minden otthonban helyet kényszerültünk szorítani legalább egy munkasaroknak, esetleg komplett dolgozóvá alakult át a vendégszobánk. A ‘home office’ fogalma beépült a köztudatba, komoly próbák elé állítva a legstabilabb párkapcsolatokat, gyakran az egész család szokásos békéjét is megingatva.

Sokan dolgoznak mindmáig (vagy újfent) távmunkában, így nem árt, ha felülvizsgáljuk, ideálisak (vagy legalább működőképesek)-e a jelenlegi körülmények. 

Otthoni irodánk felállítható:
 
a már említett vendégszobában 
a családi fészekből kirepült felnőtt gyermek hajdani birodalmában
ha van hely karcsú asztalkának, a hálóban
fűtött garázs esetén a férfibarlanggá avanzsálásra megérett garázsban is (nagyon extrém esetben).
 
Amennyiben egyedül vagyunk, vagy többen, de csak csendes tevékenységeket végzünk párhuzamosan, és nincs külön / elég tágas szobánk, amely alkalmas lenne otthoni irodának, rögtönzött, de kényelmes munkaállomás lehet
 
az étkezőasztal
a konyhapult
egy összecsukható vagy dívány mellé állítható laptop-állomás (ha nincs szükségünk egyéb munkaeszközre).

A kényelmes otthoni iroda legfontosabb paraméterei a megkívánt munkacsenden kívül:
 
a megfelelő magasságú asztal 
az ergonomikus, lehetőleg puha üléssel és karfával, magas háttámlával rendelkező, szükség esetén görgős irodaszék (alternatíva lehet az ülőtámasz, a térdeplőszék, esetleg a nagyobb átmérőjű labda is – puffot csak ad-hoc, nem túl hosszú időn át tartó ülőmunka esetén használjunk, mert nem elég kényelmes).


Elengedhetetlen a nem szemkápráztató, de munkafelületünket elég erősen megvilágító, hidegfehér színű (így a koncentrációt elősegítő) fényforrás. A lakberendezésben a lámpáknak bűverőt tulajdonítunk: nemcsak a látványos függesztékek vihetik el a prímet egy-egy helyiségben, de a kisebb darabok is markáns, meghatározó elemek lehetnek. Elsődleges persze a funkció, de sokkal szívesebben ülünk le dolgozni, ha különleges vonalvezetésű vagy extravagáns színű lámpacsoda fényében végezhetjük feladatainkat.
 
A térhódító LED, a mobilitásuknál fogva roppant kényelmes USB-n keresztül tölthető lámpák a legnépszerűbbek, a gyártók lenyűgöző választékából mazsolázni valódi öröm. Adjunk új lendületet dolgozó önmagunknak az új évben egy olyan darabbal, amely tallózás közben megszólít bennünket vonzó küllemével és technikai paramétereivel, vagy váltsuk valóra régi álmunkat, és rendeljük meg a hosszú ideje vágyott szerelemlámpát! A legklasszabbak már nem is szomorú fekete, hanem átlátszó zsinórral, illetve színes, cirmos textilkábellel rendelkeznek, ami egyáltalán nem zavaró, sőt! Már egyetlen piros textilkábel életet lehet a legunalmasabb munkazónába is! Érdemes azonban megregulázni a bonyolultabb kábelrengetegeket: asztali gép esetében az asztallap alatti elvezető sínek lehetnek segítségünkre, de játékosabb megoldások is kínálkoznak (mint például az elosztót a gyomrában elnyelő Normann Copenhagen-féle kábelkutya – ha szerencsénk van, még rábukkanhatunk valamelyik webshopban).

Lássuk, mivel tehetjük frissebbé és praktikusabbá az otthonunk négy fala közé zárt munkaterületet:
 
a lakásunk stílusához illő íróasztali szettek, dobozok, mappák segítenek könnyen rendet tartani és teremteni
a kisebb görgős tároló vagy zsúrkocsi nemcsak ide-oda gurítható, attól függően, éppen kéznél kellene-e lennie tartalmának avagy sem, de a home office megszűntével (sőt közben is) új funkciót kaphat 
az odakészített tálca, vizespohár, ha odafér kancsó (biztonságos távolságra az elektronikától, nem a könyökünk útjába) segíti a folyamatos munkatempót (hiszen nem kell folyton felugrálnunk), ráadásul emeli a legegyszerűbb kis sarok színvonalát is 
esztétikus papírzsebkendő-tárolóval, illatgyertyával még némi wellness-érzet is kelthető (az illat legyen inkább friss, fás, citrusos, élénkítő, ne andalítóan édes vagy levendulás!) 
a telefontartó és -töltő szinte nélkülözhetetlen, ahogyan rendszeres konferenciahívások esetén a fejhallgató elhelyezésére szolgáló állvány is 
ha monitorunk kényelmetlenül alacsonyan foglal helyet, érdemes megemelni
a fázós talpúaknak dukál egy pihe-puha kis szőnyeg
amennyiben szerencsénk van, és munkaállomásunk fal előtt helyezkedik el, inspiráló (de nem figyelemelterelő) fotókat, biztató, lelkesítő szlogeneket elménkbe véső nyomatokat, színfoltot jelentő posztereket is kifüggeszthetünk / lazán letámaszthatunk (tartsuk észben: a hideg, erős színek segítik a koncentrációt és felélénkítenek, a meleg, tompa színek ellazítanak és megnyugtatnak: döntsük el, tevékenységünk mit kíván meg inkább).
 

Munkazónánkat a fenti szempontok szerinti mustra után ne felejtsük el kitakarítani (fordítsunk különös gondot a billentyűzetre, hiszen felhőtlen csevegések közepette elszórt mézeskalács-morzsák ékteleníthetik), sőt a rendszerezett dolgok közül is kiszelektálhatjuk egyúttal mindazt, ami feleslegessé vált vagy nem aktuális.

Tartsunk ki, és tekintsük lehetőségnek arra, hogy leteszteljük felfrissített munkakörnyezetünknek köszönhető hatékonyságunkat!

Vissza
EN