Vissza a lap tetejére

Otthonfűszer? Hello, Orientál!

Kategóriák

2021.04.01.

Inspirálódj a MaxCity-vel! Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Mindegy is, a lényeg, hogy foglalkoztat a tér, ami éppen körülvesz. Tarts velünk blog sorozatunkban, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

Előző cikkeinkben szó esett a szürke és sárga színekről, a hálószobáról, intim zónánk szentélyéről, a fürdőszobáról és a tükrökről, valamint a minimál designról. Következzen most az orientális lakberendezési stílus!

 

Otthonfűszer? Hello, Orientál! 


Szerző: Ripszki Andrea lakberendező

Ahogy a rizsnek sem árt a curry, úgy a környezetünket is fűszerezhetjük a keleti otthonok praktikáival.

Az orientális vagy keleti stílus különösen vonzó lehet azok számára, akik igazán egyedi enteriőrt szeretnének és előnyben részesítik a természetes anyagok használatát.  A keleti kultúrák mindig is lenyűgözték a világot, belsőépítészetüknek egyes modernizált irányzatai, mint a minimalista vagy az egzotikus dizájn, ma is hatalmas népszerűségnek örvendenek. Fontos megjegyezni, hogy nincs szó egységes stílusról. Hagyományosan két nagy - arab és ázsiai – csoportot különböztetünk meg, amin belül kultúrák szerint lebontva beszélünk például a kínai vagy a marokkói stílusról. 

Ritkán fordul elő egy irányzat autentikus megjelenítése, hiszen ahhoz nagyon jól kell ismerni az adott kultúrát, ráadásul a bútorok és kiegészítők beszerzéséhez is mélyen a pénztárcánkba kellene nyúlni. Ehelyett tervezés és főleg vásárlás előtt, döntsük el, hogy a közel-, vagy a távol-keleti vonalat preferáljuk, majd vegyítsük 2-3 kultúrkör motívumait, színvilágát, anyaghasználatát vagy akár a filozófiáját. 


(Kép: Indagroup)

Az arab vonal az iszlám, a marokkói és a mediterrán stílusok kombinációja. Inspirációért látogassunk el egy arab élelmiszerboltba és nyerjünk ihletet a fűszerek és teák természetes színéből, majd használjuk is őket bátran. Kerüljük a központi világítótestek alkalmazását, helyette töltsük meg a teret több hangulatfénnyel.
Párnából és szőnyegből keressük az extravagáns, de mély árnyalatú színeket, változatos formákat, a gazdagon díszített darabokat. Ne feledkezzünk meg az apró mintás csempékről és mozaikokról se. 


(Kép: lakbermagazin.hu)

Az ázsiai stílus gyökereit Kína és India adta, később pedig kiegészült a japán letisztultsággal. Jellemzően 3 szín együttműködése teremti meg a harmóniát. A merészebbek használjanak zöldet feketével és vörössel, a visszafogottabb hatást keresők kéket fehérrel és homokszínnel vagy halvány rózsaszínt barnával és világoszölddel. A bambusz és a cseresznyefa szolgálhat bútorok és kiegészítők alapanyagaként, de motívumai a dekoráció minden területén megtalálhatók. Textileknél variáljuk a selymet lenvászonnal és pamuttal. Végezetül, nincs ázsiai stílus rizspapír, porcelán és Buddha szobor nélkül. 

Irányzattól függetlenül az orientális stílusban csak természetes anyagokat használunk, a bútorokat pedig szellősen helyezzük el. Kerüljük az emberi motívumokat, helyette állati, növényi, absztrakt mintákkal és kalligrafikus formákkal dekoráljunk. 

Példák orientális stílusú termékekre a MaxCity kínálatából:

LámpaSzőnyegVázaKanapéSzekrény


 

Vissza
EN