Vissza a lap tetejére

Pihe-puha otthon: fókuszban a lakástextilek

Kategóriák

2021.11.30.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!


Pihe-puha otthon: fókuszban a lakástextilek


Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező (LOSZ)

Biztonságot, nyugalmat, az óvó fészek melegét várjuk tőle – természetes hát, hogy igyekszünk minél alaposabban kibélelni otthonunkat. Lágy, bolyhos, bársonyos anyagokkal vesszük körül magunkat: süppedősen puha ágyat vetünk, amelyet a mesebeli Borsószem királykisasszony is megirigyelne tőlünk, pompás függönyruhába öltöztetjük ablakainkat, talpat simogató szőnyeget gurítunk a lábunk elé, díszpárnákkal bástyázzuk körbe helyünket a kanapén, finom asztalneművel terítünk a gyertyafényes vacsorához, fürdőzés után pedig jólesően vastag törülközőbe burkolózunk.

Változatos textúrájuk, mintázatuk, színeik a legridegebb teret is azonnal bensőségessé varázsolják.A lakástextilek természetes és mesterséges anyagokból készült szálakból vagy fonalakból szőtt termékek, a szövésen túl a szálak kötésével, horgolásával, csomózásával vagy összepréselésével is gyártják őket. Funkcionális céljukon túl fontos esztétikai értékkel is bírnak, hiszen amellett, hogy komfortossá teszik mindennapjainkat, díszítik is környezetünket. Nem kerülik el őket a trendek, bizonyos színek, minták azonban örökzöld slágerként bukkannak fel rajtuk. Szélesebbnél szélesebb palettáikon a takarékostól a csillagászati árú dizájnerkreációkig minden előfordul  – sok művész álmodta fantáziadús világát textilre.   

Függönyök

Kellemesen megszűrik vagy éppen kizárják a fényt, megóvnak bennünket a kíváncsi tekintetektől. A vékony, lágy esésű, áttetsző muszlintól a természetes lenvászonon át a nehezebb sötétítő dekorfüggönyig terjedő repertoárból választhatjuk ki a számunkra megfelelő –  és lakásunk adottságai által megkívánt  – típust. 


 
Ha teljes sötétséget teremtenénk, a black out függönyök kínálnak tökéletes megoldást, ha ennél kevésbé drasztikus fényszűrésre vágyunk, elég, ha dim out fajtára voksolunk (az ilyen textil 70%-ban fényzáró). Csendes, forgalomtól mentes, járókelők által nem látogatott részre néznek ablakaink, sokadik emeleten lakunk, sőt a kilátás is csodás? Ha így van, le is mondhatunk a függönyről, tanulva a hollandoktól, akik előszeretettel hagyják ablakaikat csupaszon – nincs titkolnivalójuk. Különösen szép panoráma esetén pláne vétek elkendőzni az elénk táruló látványt, ám mindenképpen számoljunk azzal, hogy az esti villanyfényben tükröződő üvegfelületek ridegnek hatnak – hálószobában legalább az ablak két oldalát díszítse drapéria, de tervezhetünk szép fareluxát, könnyű rolót is, hogy minden napszakban kellemes legyen az adott helyiségben tartózkodni.


 
Nem kap elég figyelmet a fantasztikusan sokoldalú pliszé, amely nemcsak színeiben és mintáiban változatos, de kiválóan idomul a különféle falsíkokhoz és nyílászáróformákhoz is. 


 
Bevett rossz szokásunk a radiátor felett elvágni függönyeinket, félve attól, hogy az aláomló textília értékes hőt von el a hideg évszakokban. Az így megkurtított függöny helyett szereljünk fel inkább római rolót, rolettát vagy alkalmazzuk a fent említett alternatív megoldások valamelyikét! A végeredmény szebb, homogénebb lesz. 


 
A legtöbb szaküzlet professzionális tanácsadást és függönyvarrási, helyszíni felmérési szolgáltatást is nyújt  – éljünk vele, érdemes a szakértelemre támaszkodni!  


 

Díszpárnák, plédek, ágytakarók

A gyors és kisebb költséggel járó ráncfelvarrás, szezonális hangulatváltás aduászai, hatékony (és egyben veszedelmes) fegyverek a profi és aspiráns lakberendezők kezében, számos férfiú rémálmainak rettegett főszereplői. A díszpárna(huzat) mintha sosem járna egyedül: ha egyszínű, akkor kiabálóan kontrasztos vagy éppen finoman rétegezett rokonárnyalatokban telepedik le kanapénkon, ha sima, mindenhez kaméleonként alkalmazkodó felülete nyerte meg tetszésünket, biztosan érkezik vele egy jóval strukturáltabb példány is. Négyzet alakú vagy téglalappá terpeszkedő, kedvesen kerek, bohém rojtos-bojtos vagy minimalistán puritán és alig-mintás, trópusi madaraktól harsogó vagy absztrakt formákat prezentáló, sejtelmes bársonyba bújtatott vagy fényes flitterektől ragyogó, nyomott, hímzett, horgolt, steppelt vagy tűzött - kisebb-nagyobb csapatokban ott állomásoznak ülőbútorainkon.

Némelyek a hitvesi ágyig is elmerészkednek, hogy luxushotelek látványos párnahalmainak pazar érzetével kecsegtessék a ház urát és úrnőjét  – egészen addig, amíg egy nehéz nap végén le nem sepertetnek onnan… Ha már egyszer lakótársainknak választottuk őket, tiszteljük meg őket azzal, hogy egy szép formájú, nagyobb kosarat biztosítunk nekik, ne a padlón landoljanak!

Eluralkodni azonban semmiképpen ne hagyjuk őket – csak annyit tegyünk belőlük a díványra, hogy saját magunk számára is maradjon elegendő hely a kényelmes ejtőzéshez.

A melegségen kívül izgalmat is hivatottak csempészni környezetünkbe, törekedjünk rá, hogy teljesíthessék ezen küldetésüket: nincs szomorúbb egy textúrától mentes, egyforma (vagy kényszeresen ismétlődő) színekben sorakozó, minden változatosságot nélkülöző díszpárnaseregnél. A mintás mellé kerülhet egyszínű, nem kell feltétlenül tarka színkavalkád, de legalább finom differencia jelenjen meg a tónusokban, anyagfelületben.Különösen hűvös időben esik jól puha plédbe burkolózva lazítani. A lakásunk stílusához illő kelme használaton kívül is jól mutat lazán a kanapé, fotel vagy szék vállára terítve. A gyapjútól a pamutvászonig számtalan variáció áll rendelkezésünkre. Olvassuk el a mosásra, tisztításra vonatkozó információkat, mert nem mindegyik típus alkalmas például mosógépben való otthoni tisztításra.


 
Léteznek nagyobb méretű multifunkciós dekortextilek is, amelyek sokféle módon és szerepkörben díszeleghetnek: ágytakaróként, könnyű plédként, rögtönzöt függönyként vagy térelválasztóként, alkalmanként elkélő kanapévédőként, sőt asztalterítőként is megállják helyüket, bel- és kültérben egyaránt.Az ágytakaró üde vagy éppen megnyugtató színfolt, extra textúra lehet hálónkban. Fordítsunk gondot elrendezésére: nem kell, hogy leplezze az ágyat és az ágyneműt, gyanús domborulatokká változtatva az alatta megbúvó párnákat! Simítsuk el pedánsan, hajtsuk vissza  – hiszen  a jól megválasztott ágyneműhuzat illeszkedik a szoba képéhez –, rendezzük el párnáinkat, díszpárnáinkat úgy, hogy vonzó összképet nyújtsanak az ágytakaróval. Az ágysál jelképes, keskeny sávban simul a paplanra. 


 

Lepedők és ágyneműhuzatok

Tudjuk, hogy egy jó nap előfeltétele a pihentető éjszaka, így különösen fontos a minőségi alvás feltételeit megteremteni textilfronton is. 

A lepedő, a paplan- és párnahuzatok hosszú órákon át érintkeznek bőrünkkel, ezért érdemes körültekintően kiválasztani őket. Alapanyaguk lehet tiszta pamut, pamut-műszál és mikroszálas poliészter. A műszálat jobb elkerülni, mert nem szívja be az alvás közben leadott nedvességet, míg a tiszta pamut és a mikroszál igen, tehát kellemes bennük aludni. A szövés (gyártási technológia) típusa alapján ágyneműhuzataink sokfélék lehetnek. Örök klasszikus a vászon, a legtöbb szállodában is ezzel találkozunk. A belga lenvászon az igazán exkluzív matériák közé tartozik. A jersey, a renforcé és a microfiber lepedők, paplan- és párnahuzatok egész évben használhatók, míg a vasalást nem igénylő krepp-, a hűvös szatén- és a finom perkálszövet jó hőszabályozó tulajdonságai révén ideális a fülledt nyári éjszakákon. Hűvös estéken élvezzük a bolyhos flanel és biber kényeztető melegét – nem véletlen, hogy többnyire őszi és adventi mintájúak.  

Az ágyneműhuzatok a hagyományos fehéren túl ma már a szivárvány minden színében kaphatók. A sokszor félreértelmezett szatén védelmében említsük meg: ez a hűvös tapintású, csillogó és különösen sima, egyenletes felületű anyag kellemes alvásérzetet ad, ha jó minőséget választunk, roppant elegáns benyomást kelt és igazi éke a hálószobának – nem véletlenül a legdrágább. Sajnos leginkább a műszálas változatát használják, éppen ellentétes hatást elérve. 

Az ágyneműhuzat szálsűrűsége legalább 180 legyen (a perkál és az egyiptomi pamut ilyen). A Pima, Supima és az említett egyiptomi pamut kiváló minőségű, hosszú szálakból áll, tartósabb, puhább, így maximális komfortérzetet biztosít.
 

Asztalneműk, konyharuhák

Az abroszok, textilszalvéták általában pamutból vagy lenből készülnek, sima vagy szövésmintával (például damaszt), esetleg hímzéssel vagy csipkével díszített kivitelben. Előnyös, ha olyan kikészítéssel látják el őket, ami a foltok könnyű eltávolítását teszi lehetővé a mosásban. Napjaink  modern gyártási technológiáinak köszönhetően egyre több a folttaszító, vízlepergető alapanyag, ezért nem kell tartanunk attól, hogy maradandó kárt okozunk asztalneműnkben. A hajdan népszerű viaszosvászon is tartja magát, egyre trendibb küllemben kínálják őket az üzletek. 

A klasszikus asztalterítő használata visszaszorulóban van – szerencse, hogy ma már nem kell szemérmesen eltakarni az asztal lábait is, mint hajdan, amikor arcpirítóan illetlennek számított  a bútor ezen részeit mutogatni. Gyakran csak rendhagyó eseményekre, ünnepekre való, szezonális színekben és motívumokkal tarkított terítőt tartunk, a mindennapokban pedig inkább praktikus tányéralátéteket, asztali futót használunk helyette. A modern stílusok nem is igénylik jelenlétét – amelyik irányzat viszont megkívánja, az remek hangulatkeltő elemként kezeli a szép abroszt.
A konyharuhák elsősorban a mosogatás utáni edénytörlés eszközei, akkor is tartunk belőlük, ha mosogatógép végzi el helyettünk a piszkos munkát.  Meghökkentően jó nedvszívó a liszteszsák anyagból szabott konyharuha. Koordinálhatjuk edényfogóval, sütőkesztyűvel, köténnyel. A mosolyra fakasztó dizájnt felvonultató daraboknak hála a legegyszerűbb konyha is átváltozik.


 

Fürdőszobai textíliák

Az arctörlők, kéztörlők, törülközők és fürdőlepedők, szaunaruhák és szaunatörülközők, kádkilépők, köntösök, frottírpapucsok, különféle wellness-textíliák szövött vagy kötött frottírból készülnek. Sima felületű törülközőket pamutból, lenből állítanak elő, szintén szövéssel, esetenként szövésmintával (ilyen például a „darázskötés”) vagy színes fonalakkal és hímzéssel is díszítve. A fürdőszobai textíliáknál fontos minőségi követelmény a jó nedvszívó képesség, a forma- és mérettartás, a frottírhurkok kihúzódási hajlamának csökkentése, színes termékek esetén a kiváló mosás- és dörzsállóság.

Népszerűek a bambusz hozzáadásával gyártott törülközők, melyek extra nedvszívó képességgel rendelkeznek, strapabíróak, páratlanul puhák. A bambusz természetes antibakteriális tulajdonságának köszönhetően az anyag hosszabb ideig marad friss, így használata higiénikusabb is. Selymes fénye ráadásul eleganciát sugároz.


 

Kárpitok 

A lakás ülő- és fekvőbútorait bevonó anyagok, a bútorszövetek ugyancsak otthon-fészkünk kibélelésének elengedhetetlen kellékei. Legyen az vázra rádolgozott szövet, lapos párnázás vagy rugós kárpitozás, komfortérzetünknek kedvezni fog. Akadhat családunkban lyukasmarkú vörösbor-rajongó, olvadt csokoládét szorongató kisgyermek vagy pajkos háziállat, aki négy sáros manccsal huppan fel a kanapéra netán karomélezési szándékkal kerülgeti azt, a mai gyártási technológiákkal előállított bútorszövetek a legkomolyabb kihívásokat is elfogadják.

A folt- és víztaszító kárpitokon túl karmolásálló verziók is léteznek, bátran tallózhatunk a számtalan színárnyalat, ornamentum között. Kulcsfontosságú mutató a szövet kopásállóságát jelző Martindale szám: minél magasabb, annál erősebb  az anyag, annál jobban ellenáll a dörzsölésnek. Lakossági használatú, kevésbé igénybevett bútorok számára elegendő a 15000 MD, általános lakossági használatra szánt daraboknál ideális a 20000 MD, míg a mindennapi erősebb használat szükségessé teheti a 25000 MD mutatóval bíró kelmét.A minőségi lakástextíliák tartósak, sokáig kiszolgálnak bennünket –  nagyanyáink nem véletlenül takargatták a bevált békebeli portékákat a szekrény mélyén jobb időkre vagy valamelyik leszármazottnak staffírung gyanánt. Agatha Christie népszerű hősnője, Miss Marple városi látogatásai során tett bevásárlókörútjainak is fénypontja volt a nagyáruházak háztartási osztályán való kalandozás: “lenvászon lepedőkre, lenvászon párnahuzatokra, takaros konyharuhákra, pohártörlőkre gondolt, amiken nincsenek banánok, fügék, játszadozó kiskutyák és egyéb ábrák, melyek csak elvonják az ember figyelmét, és bosszantják mosogatás közben”.

Becsüljük meg a kincset érő örökséget, ha nekünk is jutott belőle, ugyanakkor vegyük szemügyre napjaink friss kínálatát is, válogassunk, kombináljunk kedvünk szerint  –  a végeredmény meglepően érdekes lehet! Képek forrása: houseandgarden.co.uk, jonathanadler.com, cosedicasa.com, teppich-hemsing.de, esprit.eu, wescom.com, rokalakastextil.hu, bassetti.com, jab.de, teenvogue.com, thesquarepegonline.co.uk, cdn.shopify.com, spacecatacademy.com  

Vissza
EN