Vissza a lap tetejére

Pirossal magabiztosan

Kategóriák

2021.10.07.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

 

Pirossal magabiztosan


Szerző: Ripszki Andrea lakberendező (LOSZ)
 
„A szépség számomra azt jelenti, hogy jól érzem magam a bőrömben. Vagy ez, vagy egy belevaló vörös rúzs” - Gwyneth Paltrow.


 
A tűz és a vér színe. Elegáns és merész. A sok elnyom, a kevés kiemel. A vörös örök, sosem megy ki a divatból. Vonzza a tekintetet és érzelmek egész sorát váltja ki. Pozitív és negatív asszociációk egyaránt társulnak hozzá, a szenvedély, a luxus, a harag és a veszély színe is egyben.
 
A piros erősen hat ránk és befolyásol. Felgyorsítja az emésztésünket, miközben arra késztet, hogy gyorsabban mozogjunk és beszéljünk. Nem véletlenül épül gyakran a nagy étteremláncok arculata a pirosra. Az emberek többet esznek és társalognak tőle. Mindemellett élénkít és cselekvésre késztet, ami a döntéshozatalunkba is beleszól. Miatta gyorsabban és többet kockáztatunk. Olykor segít nekünk, máskor árthat. A hálóban használva reggel megkönnyíti felkelést, de este megnehezíti az elalvást. Mindig az adott tértől és a benne élőktől függ, hogy mennyit és hogyan érdemes használni. Rendkívül fontos a tudatos tervezés, ezért az alábbiakban egy háromlépéses útmutatót találsz amivel neked is sikerülni fog a pirosat harmonikusan integrálni az otthonodba.
 

1. lépés – Árnyalat választás

A kék és a sárga mellett a piros a harmadik alapszín. A halvány rózsaszíntől a narancsos rozsdavörösön át egészen a sötét bordóig tartó árnyalatpalettájával egészen változatos hangulatú terek hozhatóak létre. Elsőként azt célszerű meghatározni, hogy milyen érzetet keltsen a szoba. Ha az kell, hogy felpörgessen, akkor menj a skarlátvörössel. A nyugalom szigetének megteremtéséhez használj földes árnylatot, mondjuk téglavöröset. Ha eleganciára vágysz, akkor a bordó a tökéletes választás.


 

2. lépés – Intenzitás választás

Ha megvan a kiválasztott érzet és a hozzá tartozó szín, akkor túl vagy a nehezén, de még ne dőlj hátra. Most azt kell meghatároznod, hogy menyit használj belőle az egyes helyiségekben.
 
Dönthetsz a sok mellett, kiválaszthatod alapszínnek a pirosat vagy használhatod nagy felületeken, befesthetsz egész falakat, illetve alkalmazhatod egy funkció elválasztására is. Arra azonban ügyelj, hogy mindig egészítsd ki ezt a vizuálisan nagyon erős színt, minimum két másikkal.

Az arany középút mindenki számára biztonságos megoldást jelent. Kisebb és nagyobb felületek kombinálásával is hozzáadhatod a wow faktort a desinghoz. Színes, jelen esetben vörös lámpákkal, textilekkel és dekor tárgyakkal látványosan feldobhatod az otthonod. Ilyenkor is figyelj a mennyiségekre és kövesd a „kevesebb több” elvét.
Pro tipp: Ha ezt olvasod, akkor biztos vonzanak a gyönyörű enteriőrök, amiknek az egyik titka az, hogy több, olykor csupán egy leheletnyit eltérő árnyalattal dolgozunk, nem pedig csak azzal az egy kiválasztott színnel. Így extra rétegeket, egyfajta mélységet, drámaiságot adunk a térhez.

Az intenzitása miatt a piros a legkisebb mennyiségben is csodákra képes. Már egy-két elemmel is teljes mértékig megváltoztathatjuk a helyiség atmoszféráját. Ha pedig egy ilyen vagány szín mellett döntesz, akkor fontold meg a szokásosnál merészebb helyeken való használatát például válassz piros fugát, csaptelepet, kapcsolókat, falon kívül futó vezetékeket vagy festesd át a csöveket esetleg a tartószerkezeti elemeket.


 

3. Lépés – Stílus választás

Utolsóként jön a stílus meghatározása a választott árnyalathoz. Az élénkebb pirosak jól passzolnak a semleges színvilágú kortárs stílusokhoz, míg a hagyományos irányzatoknál a mélyebb bordók és más gazdag árnyalatok alkalmazását javaslom.  A stílust azért is célszerű utoljára hagyni, mert mentőövként ott van az eklektika, ami két-három stílus keveréke és ahol a pirosakat ezek egybeolvasztására tudod felhasználni.
 
A piros ideális választás azoknak akik  szeretik a pezsgést, a társaságot és/vagy az igazán kreatív designt. Mindenesetre tudatosan kell bánni vele, hatványozottan figyelembe kell venni az arányokat, a helyiségek funkcióit és az ott élők szükségleteit. A vörösnek csábítónak és érdekesnek kell lennie, nem pedig irritálónak.


(Források: pinterest.com; home-designing.com; delightfull.eu; home-designing.com; home-designing.com;  home-designing.com; home-designing.com; home-designing.com; home-designing.com; behance.net)

Vissza
EN