Vissza a lap tetejére

Stílusok fúziója – az eklektika

Kategóriák

2021.11.05.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

 

Stílusok fúziója – az eklektika


Szerző: Ripszki Andrea lakberendező (LOSZ)

Tipikus eset, amikor egy pár azzal a problémával keresi fel a lakberendezőt, hogy teljesen más a stílusuk össze kéne fésülni a kettőt. A helyzetet sokszor még tovább bonyolítja, hogy meg szeretnék tartani az örökölt vagy hirtelen felindulásból megvett, de színben, mintában, anyagban és stílusban egymáshoz egyáltalán nem passzoló bútorokat és kiegészítőket. Ilyenkor jön és mindent megold eklektikus stílus, ami a közhiedelemmel ellentétben nem egy tervezetlen mindent-mindennel összekeverő kaotikus katyvasz.Az igaz, hogy az eklektika a szabályok elutasítása, a kreativitás és a kifejezés szabadsága, lényegében egy kísérlet ami kiválasztja és egyesíti a legszebbet, legkényelmesebbet vagy a legérdekesebbet. Azonban nem mindegy, hogy miből, mennyi és hogyan jelenik meg a térben. Legyen bármennyire egyedi is az enteriőr, nem feledkezhetünk meg a harmónia megteremtéséről, ami a stílus kvázi egyetlen szabálya.

Az eklektika által nyújtott szabadság pont, hogy fokozza a stílus nehézségi faktorát. Tervezéséhez kifogástalan ízléssel, arányérzékkel és stílusismerettel kell rendelkezni. Bátraké a szerencse, íme pár tipp azoknak, akik segítség nélkül is belevágnának vagy csak ismerkednek ezzel az igazán egyedi, kreatív és felszabadító stílussal.
 

Válassz ki 2-3 stílust és ragaszkodj hozzájuk!A káosz elkerülése érdekében fontos egy limitet szabni a stílusok számát illetően és csak két-három keverésével dolgozni. Mindegyik stílusból jelenjen meg minimum két tárgy a szobában. Egy stílusában magányos tárgyat hozzá illő kiegészítőkkel, például vázákkal, szobrokkal, vagy festményekkel, könnyen be lehet illeszteni a designba. A kiegyensúlyozott összhatás érdekében fontos, hogy az egész ingatlanon belül akár más-más arányokkal, de a kiválasztott stílusoknál maradjunk.
 

Építs hidat a stílusok között!

Egy jól átgondolt színpaletta a legjobb barátunk egy eklektikus enteriőr megtervezésnél. Általuk kombinálhatunk olyan egymástól teljesen eltérő tárgyakat mint mondjuk egy tradicionális kínai piros-fekete komód és egy piros műanyag Panton szék. A stílus szabat kezet ad, használhatunk sok vagy kevés színt, a neontól a pasztelleken át bármit. A végeredmény szépsége a tervezettségen és az arányok összehangolásán múlik.  Kézenfekvő megoldás, a már önmagukban is eklektikus bútorok és kiegészítők alkalmazása. A modern bútorokat választhatjuk tradicionális mintájú kárpittal, de fordítva - a csináld magad mozgalom híveinek örömére - a régi bútorokat, lámpákat és kiegészítőket is lehet modern köntösbe öltöztetni például festéssel, kárpitozással vagy épp fóliázással.
 

Kell a kontraszt!Általánosan elmondható, hogy két korban vagy kulturálisan különböző stílus szembeállítása drámaibb hatást kelt, az egymástól csak épphogy különböző párosításoktól. Itt Budapesten a nagy belmagasságú, gyakran még meghagyott stukkókkal díszített, klasszikus polgári lakások remek hátteret adnak például a minimalista, ipari vagy orientális stílusok megjelenítésének. 

Az eltérő anyagok variálásával is lehet játszani. Egyensúlyozd a régi, kopott tárgyakat új, fényes darabokkal, a natúr anyagokat a szintetikusokkal vagy a kemény és hideg felületeket, a meleg és puha anyagokkal.
 

Kreálj kollekciókat!

Az eklektika remek terepet ad arra, hogy megmutasd a gyűjteményed, mert a design egy része akár épülhet ennek a színére, formájára, textúrájára vagy stílusára.Kollekciónak számít, ha van valamiből minimum 3 darabod. Ott vannak a nyilvánvaló tárgyak, mint a vázák, fotók, festmények de csoportosíthatsz szín, forma vagy téma alapján is. Mindenesetre a szétszórt elhelyezést kerüld, ne rakd őket véletlenszerűen ide-oda, hagyd a csoportokat együtt.
 

Azért csak óvatosan!

Bármilyen térről legyen is szó, alapvető szabály, hogy a szemednek szüksége van a pihenésre. Kellenek olyan semleges felületek, ahol a szemedet nem éri annyi vizuális inger. Figyelj arra, hogy a sok mintázott dekorációs elem közt legyenek letisztult, egyszerű darabok is.

(Képek forrásai: idesignarch.com; cgifurniture.com; bretz.indagroup.hu/; mydesignagenda.com; qanvast.com/)

Vissza
EN