Vissza a lap tetejére

​Színspiráció: A neon

Kategóriák

2021.08.06.

Költözöl vagy csak újra gondolod? Díszíted vagy éppen hogy egyszerűsítenéd?

Inspirálódj blogunkkal, ahol a Lakberendezők Országos Szövetsége választott lakberendező szerzői vezetnek végig minket hétről hétre a színek, trendek és stílusok tematikáin!

 

Színspiráció: a neon

Szerző: Zsuzsics Renáta lakberendező

A neonszínek fényreklámokra emlékeztető, különösen telített, már-már világító színek. 
Kinek ne ugrana be azonnal a 80-asak években népszerű (később méltán rettegett) szövegkiemelő-sárga, reklámzöld, neonrózsaszín trió?  


A korszak szupersztárjai voltak ezek a meghökkentő, figyelemfelkeltő, semmi esetre sem közömbös árnyalatok, túlszárnyalva a 70-es évek divatjának teli torokból harsogó narancssárgáját és dívaként ünnepelt meggypirosát is.A fenti palettához hozzáadhatjuk a sokkoló elektromos kéket, annak világosabb, fluoreszkáló tónusait, de az abszurd neonlilát is (emlékezve rá, hogy nem is olyan régen, 2018-ban a Pantone az ultraviolát választotta az év színévé).

A neonszínek szó szerint felvillanyozzák, energiával töltik meg környezetüket, ezért érdemes óvatosan bánni velük: nagy felületeken használva egyfajta vizuális sokkhatást eredményezhetnek, így inkább valók különleges hangulatú közületekbe, tematikus enteriőrökbe, reklámirodákba, kreatív stúdiókba, butikokba. Helyesen adagolva őket a kívánt wow-effektus garantált!

Otthonra is választhatunk persze egy-egy extrém berendezési tárgyat, bútort fókuszpont gyanánt, de számoljunk azzal, hogy nehezebb dolgunk lesz – legalábbis mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni –, ha idővel megunjuk limezöld szövetben pompázó kanapénkat, netán radikális stílusváltásra szánjuk el magunkat.A kisebb kiegészítők egyszerűen, szívfájdalom és lelkiismeret-furdalás nélkül lecserélhetők, valahányszor újragondoljuk lakótereinket. Amennyiben ikonikus dizájnportékára voksolunk, az rafinált kontrasztként beilleszthető akár egy merőben más jellegű miliőbe is, mivel örökérvényű darab.Ha van elég bátorságunk a falra festeni a neonszínek valamelyikét, inkább csak a falfülkék vagy egyéb izgalmas építészeti elemek kiemeléséig merészkedjünk, lehetőleg szakember segítségét kérve. Túlzásoktól mentes, esztétikus végeredményt nem könnyű elérni – üdítő kivételek természetesen akadnak. 

Kulcsfontosságú a semleges tónusok (fehér, szürke, greige) észrevétlen dominanciája a háttérben, mert ezek egyrészt kiemelik, másrészt ellenpontozzák a vakmerő neon árnyalatokat.Szorítkozhatunk egészen apró részletek neonszínekkel való hangsúlyozására is – hiszen az ördög azokban rejlik!Az intenzív, vibráló színek jól érvényesülnek a mintás textíliákon, de a műanyagon is –  általánosságban véve minden sima, fényes felületen.Fluoreszkáló mivoltuk révén kézenfekvő, hogy a neonszínek reklámfeliratok főszereplői, ma is kedvelt dekorációs elemek, ám korunk modern, LED alapú világítástechnikája is előszeretettel alkalmazza őket. Félig áttetsző, fehér búrán megszűrve kellemesen színes hangulatfények teremthetők velük bármelyik helyiségben, a játékos formatervezésű, méretesebb lámpatestek pedig látványos kültéri világításként is megállják helyüket – diszkóhatás nélkül.

Hogy örömteli hír-e a neonszínek diadalmas visszatérése és trendek által igazolt térhódítása napjainkban? Nos, ezt mindenki döntse el maga – az biztos, hogy egy csipetnyi vagányság nem árt, sőt: még a legfásultabb szemlélőt is jókedvre deríti egy megfelelően irányzott színenergia-bomba!

(Képek forrása: muse.world, bacanika.com, pix-us.com, pantone.com, dennybusyet.com, livingyourway.egoitaliano.com, kartell.com, arredoeconvivio.com, mielarquitectos.com, cosedicasa.com, mitindo.it, archiexpo.com, love-it.gr, kartellshop.cz, nytimes.com, pinterest.com, yoox.com, designisthis.com, bol.com, wohnfitz-now.shop, now-onlineshop.de, dezeen.com)

Vissza
EN