Vissza a lap tetejére

A szürke – vámpír vagy eminenciás?

Kategóriák

2022.01.23.

Szerző: Zsuzsics Renáta (LOSZ)

Ez kérdés sem lehet, gondolná a többség lemondó félmosollyal, és tényleg nem kell a színtant segítségül hívni ahhoz, hogy a szürke ‘karakter nélküli, közömbös nem-színnek’ tituláltasson, s mint ilyen, unalmasnak, egyhangúnak és feledhetőnek ítéltessen. 

Gyakran valóban észrevehetetlen, holott nagyvárosok végeláthatatlan betondzsungelei burkolóznak puritán csuhájába. Némelyek azóta tulajdonítanak neki komolyabb jelentőséget, amióta tudják, hogy (legalább) ötven – nem is akármilyen – árnyalata létezik.Ha egy kicsit alaposabban belemélyedünk a színek tudományába, feltárul titkos ereje: “semleges közvetítőként rikító színbeli ellentéteket hidalhat át, mivel erejüket kiszívja, maga pedig megelevenedik tőlük, mint a vámpír”.

Hogy ne legyen ennyire döbbenetes a szürke ‘színeváltozása’, finomítsuk a róla alkotott képet az alábbi megállapítással: “karaktert és életet csak a szomszéd színek lehelnek belé, a szürke pedig gyöngíti erejüket, megszelídíti őket”.


 

Az ezerarcú nem-szín

A szürke tehát egészen kivételes, egyenesen bámulatos! Hogy is ne lenne az, ha a színspektrum két végletét jelentő fekete és fehér, e legyőzhetetlen és örökké ámulatba ejtő páros szerelemgyereke? Hiányzik ugyan belőle a fehér légies frissessége és a fekete ökölcsapással felérő ereje, cserébe ezer arcot képes ölteni: lehet könnyed és egészen markáns is, attól függően, hogy a sötétebb vagy a világosabb felé húz-e a semleges skálán.

Újabb váratlan fordulat: az igazán összetett, rendkívüli szürkék mégsem a két fenti szupersztár találkozásából születnek, hanem a komplementer (tehát a színkörön egymással szemben álló) színek, például az izzó vörös és a józan zöld házasságából.

Bár alapvetően hideg semlegesként kategorizálandó, rideg tónusai mellett vannak kellemesen langyos, sőt egészen meleg érzetű szürkék is. A halovány ködszürkétől a tompa por- vagy vasszürkén át a mély antracitig megannyi nüanszára csodálkozhatunk rá. A palaszürke például olyan, mintha a neutrális árnyalat intenzív indigókéken ütne át sejtelmesen – maga is csaknem kék, ezüstös hatása erőteljes textúrák mellé helyezve emelkedik ki legszebben. A visszafogott kőszürke nem kifejezetten hideg, de elég hűvös ahhoz, hogy a legtöbb fehéres tónus melegnek hasson mellette: elegáns, ízléses, tartózkodó, roppant hatásos a törtfehér és vajszínek társaságában, mivel ezeket valósággal kifehéríti, finommá teszi. 

A kissé melankolikus grafitszürke sötétsége természetes módon alkalmazkodik a hűvös, modern, áramvonalas bútorokhoz. Koromfekete, főleg fényes felületű kiegészítőkkel és ragyogó krómozott tárgyakkal kombinálva férfias hangulat kelthető, halványlilákkal és ezüstös árnyalatokkal, dekoratív formájú mobíliákkal párosítva ugyancsak tetszetős, ám kevésbé markáns az összkép.
 

Szürke szcenáriók

Nincs olyan árnyalata a szürkének, amely ne állná meg a helyét tökéletes háttérként. Egyik tónus sem kötődik elválaszthatatlanul valamely történelmi korszakhoz vagy stílushoz, így tetszésünk szerint, szabadon válogathatunk közülük. Lenyűgözőek a pergő vakolatra vagy betonra emlékeztető, változatosan dekorfestett falszakaszok, míg a homogén felületek fegyelmezettségükben vonzóak. Minthogy az élénk színeket is lecsillapítja, használatával tulajdonképpen nincsenek többé tabuk.  
Láthatatlansága révén kiváló eszköze a térformálásnak is: nem vonzza a tekintetet, így például a szürkére festett alacsony mennyezet kevésbé szembetűnő, mint a tiszta fehér. Hatásosan elkendőzhetjük vele az évek nyomait magukon viselő vagy nem különösebben esztétikus építészeti elemeket: egy-két réteg szürke festék jótékonyan elrejti mindazt, ami vizuálisan zavaró lehet, s másképp nincs módunk eltüntetni. 

A szürke padló fogalmának nem kell kimerülnie a kevésbé fantáziadús padlószőnyeg-tengerben. Sokkal érdekesebb, ám korántsem tolakodó a természetben előforduló kövek – pala, mészkő, homokkő, illetve az ezeket szinte megszólalásig utánozni képes, korszerű technológiával előállított hidegburkolatok – izgalmasan strukturált felülete vagy a meszes szürke árnyalatú fapadló. Finoman mozgalmasak a ‘mákkal’ hintett textúrák, játékosak a hagyományos terrazzót trendi formákkal újraálmodó lapok, de az ínyencek sem maradnak hoppon, dizájntermékek garmadát kínálja a széles paletta.  Nem kell persze lemondanunk a talpat simogató szőnyegről még a minimál felé kacsintgató terekben sem. 
Amennyiben óvatosak vagyunk, és csak a szürke eltérő tónusait rétegezzük, esetleg egyéb neutrálisokat is bevetve, a végeredmény kellemes és harmonikus lesz – törekedjünk azonban arra, hogy textúrákkal gazdagítsuk a miliőt, így a semleges is izgalmassá válik. Ha szürke alapokkal rendelkező életterünk modern, és a letisztultság jegyében kevés benne a textúra, gyógyír lehet az unalom ellen egy-egy élénkebb színfolt. Nem kell színorgia, pont a kevesebb lesz több!


 

Szürke részletek

A felhő- és viharszürke, a füst, a kvarc, az achát vagy a bazalt színe, a krémes franciaszürke – és még folytathatnánk a sort – nem csupán nagy kiterjedésű függőleges vagy vízszintes felületeken remek választás: elviheti a prímet formatervezett vagy éppen puritán, természetességüknél fogva kuriózumnak számító objektumokon is.  

A textíliák különösen hívogatóak, ha ezekben a neutrális árnyalatokban pompáznak: a szürke filcnek mintha gravitációs ereje lenne, a len és a gyapjú időtlen kedvenc. A közép- vagy sötétszürke kárpittal borított ülőalkalmatosságok ráadásul a praktikum non plus ultrái.
 

A szürke nem válogat

A szürke abszolút nem diszkriminatív: nagyszerűen illeszkedik mind férfias, mind nőiesre hangolt terekhez, hiszen ugyanúgy lehet markáns, hűvös, rideg, mint ahogyan lágy, meleg és puha.Sőt, a helyiségek tekintetében sem válogat: társunk a konyhai sürgés-forgásban, kényelmesen letelepszik mellénk a nappaliban, felandalog velünk a lépcsőházban, álomba ringat bennünket a hálóban, kimért komornyikként fogad az előszobában, felfrissít a fürdőben, segíti az elmélyült koncentrálást a dolgozóban. Főszabályként érdemes tudni: hideg árnyalatai élénkítenek, míg a melegek ellazítanak; ennek tudatában érdemes tervezni vele az egyes helyiségekben. Ne feledjük: színérzékünk egyénenként változó, hallgassunk saját megérzéseinkre, amikor letesszük voksunkat, s persze a megteremteni kívánt hangulat is legyen vezérfonalunk. 

Kitűnő szolgálatot tesz a baba- és gyermekszobában is, ahol sokszor a színszennyezés – egyesek által csak vélt, mások szerint valós – veszélye fenyegeti a felcseperedő gyermeket. A látványt számtalan kedves forma és felfedezésre váró matéria fokozhatja a szelídség határain belül, a környezet megnyugtató marad. Nemcsak a belső terekben érzi jól magát, hanem ki is kéretőzik, s a ház körül, a kertben is megleli méltó helyét: nyílászárók keretének vagy akár teljes felületének, épületek lábazatának, kerti fészereknek, fából készült játszóházaknak közkedvelt színe.
 

Szürke fémek

A szürke különféle árnyalatai számos kisebb-nagyobb, fémből készült részleten, kiegészítőn is visszaköszönnek: fényes króm csaptelepeken, matt nikkel fogantyúkon és kilincseken, a konyhagépek szálcsiszolt felületein, hogy csak néhány példát említsünk. Az ezüstös tónusoknak – a sárgarézzel és a bronzzal ellentétben – nincs nosztalgikus hangvételük, sokkal inkább kortárs benyomást keltenek. Már egészen kis adagban alkalmazva is azonnal felfrissítik a teret. A professzionális (vagy azok ihlette) konyhák rozsdamentes acél munkafelülete és felszerelése a pazar látványon túl kifogástalan minőséget is garantál. Az anyag ápolása és tisztítása igényel némi extra erőbefektetést, ragyogása azonban kárpótol érte. A különböző színű fémeket keverni nem feltétlenül tanácsos, de jó ízléssel és biztos kézzel nyúlva hozzájuk igazolja magát a mondás: bátraké a szerencse. A kulcs az egyensúlyban rejlik.

A szürke sok-sok oldalát megismerve, fellebbentve a fátylat hatalmáról (mellyel soha nem él vissza) változott-e bennünk a róla alkotott kép? Van-e merszünk ítélkezni felette, s ha igen, mi vajon a verdikt?   

Képek forrása: littlegreene.com/eu/ie/nl/fr/de, archiproducts.com, cosedicasa.com, mynewdesk.com, designbottega.com, ceramiche-piemme.com, innoconcept.hu, marazzigroup.com, edilportale.it, ariostea-high-tech.com, materialicasa.com, socialdesignmagazine.com, parador.de, pinterest.it, ambientedirect.com, alessi.com, pinterest.com, iittala.com, esprit.eu, ceramicacielo.it, salonemilano.it, architonic.com, portaire.com, jonathanadler.com

Vissza
EN