Vissza a lap tetejére

1. nap: Engedjük be a fényt!

Kategóriák

2022.05.02.

Hosszú téli álmából ébredt fel a természet – így tettük/tesszük ezt mi is: dacolva a tavaszi fáradtsággal, olykor még nagyokat ásítva, lustán, sőt nyűgösen, nem varázsütésre. A télből a nyárba való átmenet jó ideje nem a régi már, elmaradozik a fokozatosság, hiába vágyunk hosszú, langyos tavaszi hónapokra. Ha be is kopogtat ablakunkon fényből szőtt ujjaival a nap első melengető sugara, előfordul, hogy másnap ismét a zimankó szegődik útitársunkul munkába menet.

Májusra azonban már egyenesen követeljük az áhított tavaszt, s az rendszerint be is köszönt, maradni szándékozik. Ha végre betoppan, hangoljuk át otthonunkat úgy, hogy szívesen tartózkodjon benne ne csak ez a kellemes, várva várt vendég, de bárki más is.


 

Reggel nyújtózzunk jókorát, és tárjuk szélesre az ablakot!

Először a hálóban, hogy felfrissüljünk már a nap kezdetén, majd az összes többi helyiségben is. Ha szerencsések vagyunk, madárcsicsergés és virágillat üdvözöl bennünket, simogató napsugár, így minden érzékünk átélheti az újjászületéssel kecsegtető évszak varázsát. 

A friss levegő jót tesz lakótereinknek is: a fűtési szezon végén segít távol tartani a nemkívánatos, egészségünkre is ártalmas nedvességet, penészt.
 

Hagyjuk ágyunkat bevetetlenül, amíg megreggelizünk!

Hadd járja át a beáramló szellő az ágyruhát, hadd cirógassa a jótékony napfény – nem a lustaság mondatja ezt, de a szakértők is! Az ágyazástól persze nem menekülünk meg, szigorúan elvégzendő feladat. A szépen bevetett ágy hívogató és megnyugtató lesz majd a nap végén. 

Ha eddig nem tettük, feltétlenül szokjunk rá, hogy gondosan elrendezzük párnáinkat, ágytakarónkat! 

A szellőztetés naponta legalább félórás ceremónia legyen – ragadjuk meg az alkalmat, és ellenőrizzük, lemostuk-e a tél nyomát ablaküvegeinkről. A húsvéti nagytakarítás keretében valószínűleg túlestünk rajta, de a sok április eső megtréfálhatott bennünket. Tisztítsuk meg hát ablakainkat – ha nem is mindegyiket egy szuszra, legalább apránként: például jelen kihívás öt napja alatt legyünk meg velük!  

Minél gyakrabban szánjuk rá magunkat, hogy áttöröljük az üveget, annál kevésbé lesz terhes ez a sokunk által nem kedvelt teendő. Biztasson bennünket az, hogy a sziporkázó napfény a tiszta üvegen át kelt valóban ragyogó hatást!

Ha már csillognak-villognak ezek a nagy üvegfelületek, ne feledkezzünk meg a többiről sem! Részesítsük ugyanebben a bánásmódban a lakásunkban található vitrineket, üvegpolcokat, üvegbúrás lámpákat, kristálycsillárokat is! Meghálálják majd a törődést, hiszen a beáramló természetes fényben kelnek igazán életre.

Úgy érezzük, a makulátlan tisztaság ellenére nincs elég világos lakókörnyezetünkben, és több ragyogást is el tudnánk viselni (a szép évszak elmúltával is)? Vegyük számba, hány tükör szolgálja otthonunk és a benne élők kényelmét! Amennyiben nem elegendő, és van-e helyünk ahhoz, hogy gazdagítsuk a repertoárt funkcionális és látványos, a fényt és a tér tágasságát vizuálisan megduplázó új darabbal, ne habozzunk! Szerezzünk be egyet (vagy többet), tegyük konzolasztalka vagy komód fölé az ablakkal szemben, drámai hatásra vágyva pedig olyan falszakaszra, ahol impozáns világítótestjeink fényét sokszorozza meg. Ügyeljünk arra, hogy semmiképpen ne olyan enteriőrrészletet kettőzzön meg, amely nem éppen vonzó, sőt zavaros. Nem célszerű a tükröt az ágy fölé akasztani, azzal átellenben, sőt a bejárati ajtóval vagy lépcsővel szemben elhelyezni sem – az általa mutatott kép ugyanis kaotikus, nyugtalanító lehet, a feng shui szerint felkavaró energiákat erősítve, melyek ellenünk munkálnak.
 
Modern, letisztult, játékos stílusú terekben segítségül hívhatjuk az áttetsző, színes vagy kristálytiszta műanyagból készült dizájnmobíliákat is. Nemcsak megjelenésükkel teszik fel a pontot az i-re, de sziporkáznak a fényfürdőben is, káprázatos módon törik és szűrik meg a fényt, izgalmas hangulatot teremtve. Végül tekintsük át üvegből készült dísztárgyainkat, vázáinkat, asztalközepeinket, apró kiegészítőinket is! A frissen szedett tulipáncsokorhoz, az üzletben vásárolt tarkaszirmú kompozícióhoz, virágzó tavaszi ágakhoz más és más forma illik – vessük be az ideálisat!  

Képek forrása: royalcopenhagen.com, natuzzi.hu / natuzzi.com, iittala.com

Vissza
EN