Vissza a lap tetejére

2. nap: Öltsön otthonunk (is) tavaszi ruhát!

Kategóriák

2022.05.03.

Ugye, milyen jóleső érzés levetni végre a vastag télikabátot? Szinte megkönnyebbülünk: szabadabbak, fesztelenebbek, ezért óhatatlanul vidámabbak leszünk. A hideg hónapokban mindennél kellemesebb volt ugyan puha plédekbe burkolózni, seregnyi díszpárnával körbebástyázni magunkat, a nappalok hosszabbodásával azonban egyre kevésbé kívánjuk a koraesti lustálkodást, bekuckózást.

Otthonunk is fellélegezhet egy kicsit, sőt új életre kelhet, ha tavaszias textíliákba bújtatjuk.

Szellőztetés, amennyiben szükséges, alapos tisztítás, folteltávolítás után összehajtogathatjuk és elpakolhatjuk a legmelegebb lakástextileket. 

Köszönjünk el a gyapjútakarótól, vegyük le a (valódi vagy faux) szőrmehuzatot a kanapé díszpárnáiról, kerüljön szekrényünk nehezebben elérhető tárolódobozainak valamelyikébe a flanel ágyneműhuzat – átadva helyét a könnyebb jersey, renforcé anyagból készült vagy mikroszálas szetteknek!Egy vékony plédet persze mindig tartsunk kéznél, hiszen jól jöhet, ha aranyat érő májusi eső öntözi odakint a fákat-bokrokat, meghiúsítva a hétvégi sétát, kirándulást. Tökéletesen megfelelnek a célnak például a pillekönnyű pamut vagy a laza horgolású darabok.
 

Itt az ideje a szezonális váltásnak a minták tekintetében is!

Intsünk búcsút egy időre a skót kockáknak, mindennemű karácsonyi motívumnak, ne maradjon forgalomban mikulásvirággal vagy fenyőmintával díszített textília sem (sokszor megesik)! Voksoljunk inkább apró pöttyös, bájos, csíkos kelmékre, florális mintákra, ha a stílus engedi, finom toile-ra. Nem kell persze a birtokunkban lévő teljes repertoárt lecserélni, sőt: a legjobb esetben elegendő lakótereink konstans textíliáihoz hozzáadni egy-egy szezonális ornamentikájú (vagy érzetű) darabot, ennyitől már felfrissül az adott helyiség hangulata. Ha kedvenc díszpárnahuzatunk például egy drágább dizájnerportéka, amely egyben fókuszpont, s egész évben szívesen megpihen rajta a szemünk, legyen ez a fogódzó: válasszunk ki belőle egy részletet, s ahhoz passzoljon a szezonális kiegészítő.

Ne feledkezzünk meg a fali textíliákról sem! Hajlamosak vagyunk azt hinni, ez a “műfaj” már a múlté, így kellemes meglepetésként érhet bennünket, mennyi különleges, a tradicionális motívumkincshez mai szemléletmóddal visszanyúló, azt újraértelmező szövött kis csoda teheti otthonunkat barátságosabbá és színesebbé – akár tavaszias tónusokban.   


 

Ha nagyobb horderejű változásra vágyunk, cseréljük le ablakaink függönyruháját!

Bár a könnyű, fehér vagy natúr színű fényáteresztő függöny mindig jó választás, talán éppen a tavaszi újjászületés ideája bátorít fel bennünket, hogy otthonunk belakása után, immár biztosan a dolgunkban kiválasszuk azt a kelmét, amelyre régóta vágytunk. Amennyiben sötétítő vagy blackout függöny, nem csupán külső árnyékoló garantálja esténként az intimitást, újabb aduász van a kezünkben a változtatás gondolatával eljátszogatva. Kislakásban, kevés – netán eleddig mezítelenül hagyott – ablak esetén kifejezetten gyors és látványos lehet a megújulás néhány méternyi anyagnak köszönhetően.


 

Szabjunk pompás kárpitgúnyát örökölt vagy fellelt kincseinknek! 

Régóta takargatunk egy jobb sorsra érdemes széket, áthúzandó ágytámlát, netán egy imádnivaló, karcsú lábú, párnázott padocskát? Eklektikát kedvelők és DIY-rajongók előnyben – tanácsos szétnézni a nevesebb márkákat forgalmazó lakástextil-kereskedésekben, mert szerencsénk lehet egy-egy darab maradék matériával, s így viszonylag kis költségvetésből szépülhetnek meg kopottas mobíliáink, pláne, ha ügyes anyagkombinációval kicsit csalunk is, amikor káprázatos tavaszi köntöst kanyarítunk nekik. Természetesen színekkel is üdévé varázsolhatjuk enteriőrjeinket – erről szól következő napi bejegyzésünk. 

Képek forrása: iddesign.hu, dreamingthreads.com / szettrugart.com, queenhometextil.com / alhambrafabrics.com, royalcopenhagen.com

Vissza
EN