Vissza a lap tetejére

3. nap: Elő a pasztellekkel!

Kategóriák

2022.05.04.

A tavaszi zsongás idején – titokban vagy nyíltan – mindannyiunk vágyik a derűs pasztell árnyalatokra. A kedves kiscsibesárga, a hamvas-szende rózsaszín, a világoskék megannyi önfeledt tónusa, az orgonalila vagy a friss rügyzöld révén beköltözhet otthonunkba a megújuló természet összes üde színe.

Ha lelkünk mélyén óhajtjuk és magunk köré álmodjuk is őket, csak kevesen lépünk a tettek (zsengezöld) mezejére. Pedig a pasztellszínektől nem kellene tartanunk: hangulatkeltő eszközként való alkalmazásuk nem azt jelenti, hogy lakótereink azonnal a legendás francia cukrászda, a Ladurée édes-habos-cukormázas világává lényegülnek át.

Kis mennyiségben, egymáson rétegezve, vagy egy-két látványos, merészebb darabon felvonultatva a pasztellszíneket biztosan nem nyúlunk mellé. Kísérletezzünk!

Legegyszerűbb, ha könnyen és gyorsan cserélhető lakástextíliákon próbáljuk ki a nekünk szimpatikus, illetve meglévő színpalettánkhoz legjobban illő tónust.
Egy lágy, bolyhos vagy horgolt ágytakaró, finoman redőzött díszpárnahuzat, a virágzó kert színeiben pompázó asztali futó, tányéralátét vagy konyharuha ideális próbadarab lehet – vidítsuk fel környezetünket!  Határozzuk el, hogy napsütéses hétvégéken hosszúra nyúlt reggelinket (lehet belőle brunch is!) nyitott ablaknál vagy a teraszon, erkélyen – kivételesen szép, pasztellszínű tányérkából, csészéből fogyasztjuk el! Lehet fényes porcelán vagy matt felületű kerámia, egyszínű vagy mintás, biztosan jobban fog esni belőle minden falat és korty. Haladók hétköznapokon is megjutalmazhatják magukat ezzel a luxusszámba menő élménnyel – akár azonnal el lehet kezdeni!
 

Falaink dísztelen, üres vászonként szomorkodva várják a megváltást?

A tágasabb térérzet jegyében gyakran egyáltalán nem nyúlunk hozzájuk, vagy nem elég bátran tesszük, ha mégis. Egy-egy építészeti elemet, érdekes falsíkot kiemelhetünk színes- vagy dekorfestékkel, de nem kell rögtön az ecset után nyúlni. Böngésszük át még ma a változatos alkotásokban bővelkedő online galériák kínálatát, tekintsük át a kortárs művészek portfólióját, keressünk olyan képet, amely megszólít bennünket, és otthonunk egyedi ékévé is válhat!(Ha szűkös büdzséből kell gazdálkodnunk, egy pasztellszínű poszter, tapéta- vagy kelmedarabka is megállja a helyét – például bekeretezve.)

Egy pasztellszínű kisbútor beszerzése sem feltételez vakmerőséget – multifunkciós tárolópuff, friss színben pompázó porszórt tálcaasztalka, virágtartó állvány vagy zsúrkocsi garantáltan nem marad parlagon egy lakásban sem, és magányos pasztell kuriózumként sem minősül kéretlen betolakodónak. Az ülőgarnitúrák monotóniájára tökéletes gyógyír egy színes fotel, pihenőszék.


 
Idén a nemzetközi trendek szerint a puha földszínek dívnak: kavicsszürke, tőzegbarna, szénfekete, homokszín.

Ezeknek a lágy, neutrális árnyalatoknak a társaságában semmiképpen nem uralkodhatnak el a sokszor negédesnek, túlságosan nőiesnek titulált pasztellek. Egy csipetnyi is elegendő belőlük a visszafogottan izgalmas vignetta, ínyenc otthonszeletke kialakításához. 

Még az idei év színe, a dinamikus Very Peri (meténgkék) vörös alaptónusokkal melengetett kékeslilája is vendégeskedhet a neutrális alapokra épült életterekben. 
Tegyünk próbát, és csodálkozzunk rá, milyen vonzó kontrasztot alkot egy kisebb pasztell dekoráció vagy virágfej is a most hátteréül kiszemelt, eddig magában unatkozó, üres semleges felülettel! 

A fémes tónusok ugyancsak jó barátságban állnak a pasztellekkel: a napsugárként megcsillanó meleg arany és sárgaréz, az esőcseppeket idéző ezüst és króm, a rózsaszirmokra rímelő rose gold mind-mind természet ihlette párjukként viselkedik.Ha pedig mégis inunkba szállt a bátorságunk, és továbbra is tartózkodnánk a fent ajánlottaktól, maradjunk lakózónáink üdévé tételének legszelídebb, legbékésebb módjánál: hogy mi is az, holnap eláruljuk!

Képek forrása: iittala.com, sviafalikepgaleria.hu, desidea.hu / pedrali.com, royalcopenhagen.com, iddesign.hu

Vissza
EN