Vissza a lap tetejére

4. nap: Virágot a világnak!

Kategóriák

2022.05.05.

Tavasz idebent – egyetlen perc alatt. Utópia lenne?

Nem lapul a fiókban pitypangsárga konyharuha vagy textilszalvéta, díszpárnáink gúnyájaként sem mertük bevetni a rettegett rózsaszín valamelyik árnyalatát, a meténgkéktől pedig egyenesen égnek állhat a hajunk. Szimpatizálunk ugyan egy-két botanikai ábrával, de mire bekereteztetnek, talán el is illan a május… Létezik hát tavaszteremtő gyorssegély, amely felébreszti otthonunkat Csipkerózsika-álmából?


Létezik bizony!

Nem is kell messzire mennünk érte – ha szerencsések vagyunk, elég kilépni a (terasz)ajtón, és rövid, célirányos sétát tenni a kertben néhány szál virág reményében. Ha nincs saját kertünk, legalább egy kis virágüzlet akad valamelyik közeli utcasarkon. A feledékenyebbek a nagyáruházakban is feleszmélhetnek, és megkaparinthatnak egy csokor tulipánt vagy vegyes bokrétát.
 

Virágvadászat kipipálva!

A tavaszi hagymások illata egy szempillantás alatt belengi fásult lakótereinket, a dús bugákban virágzó orgona aprócska szirmai egyenesen ontják magukból az érzékeinket kényeztető aromát.

Ha kezünkben van a hangulatkeltés eme békés fegyvere, az már fél siker. Jöhet a következő feladat: a vázamustra! 

Amikor felsorakoztattuk a rendelkezésünkre álló példányokat, vizsgáljuk meg őket. Ha van köztük olyan, amelyik nem célba talált ajándékként került birtokunkba, és abszolút nem illik otthonunk egyetlen zugába sem, érdemes felajánlani olyan ismerősnek, akiről tudjuk, hogy kedveli az adott váza által képviselt stílust.

Amennyiben több ígéretes darab is szerepel repertoárunkban, válasszuk ki azt, amelyiknek formája leginkább alkalmas az élő lakásdekoráció megvendégelésére.


 

Íme, egy rövid váza-kisokos:

- a talán leggyakrabban előforduló hengeres formájú cilinder- vagy oszlopvázák tökéletesek a hosszabb szárú virágok számára, de akkor sem kell elkeserednünk, ha túl magasnak bizonyulnak az éppen elhelyezendő csokorhoz képest: használhatunk hozzájuk térkitöltőt, például dekorgyöngyöt, szép formájú kavicsokat (más szezonban az átlátszó üvegből valókba kisebb-nagyobb terméseket is tehetünk, sőt homokot is szórhatunk néhány tengerparton vagy folyó mentén gyűjtött kincs társaságában – ne becsüljük hát le a teljesen egyszerű, dísztelen példányok hangulatkeltő erejét!) 
- a nagyon karcsú, hosszúkás, kémcsőszerű vázák leginkább egyetlen szál virágnak, rügyező ágnak valók – a letisztult minimalista terek igazi kedvencei lehetnek, ezekkel operálva a kevesebb valóban több
- a gömb alakú vázák üresen is mutatósak, ha virágot teszünk beléjük, a rövid szárral rendelkezőket válasszuk
- a szögletes és kockavázák geometriai szigorát oldja a dús csokor, de izgalmas látványt nyújthatnak akkor is, ha a flóra magányos képviselője illatozik bennük
- urnavázák – bár nevük nem a legvidámabban cseng, ezek a homokóra alakú, szépen ívelt, füles vagy fületlen, öblös vázák a legpazarabb virágkompozíciók impozáns otthonaiként díszíthetik elsősorban a klasszikus stílusú enteriőröket – gyakran nemes, finom porcelánból készülnek, és lélegzetelállító ornamentikával büszkélkednek
- miniatűr rügyvázák – kicsi, nyitott fali tárolókubusok, karcsú lerakóalkalmatosságok, könyvespolcokon létrehozott tárgykompozíciók és csinos tálcákon kialakított vonzó vignetták aranyos fő- vagy mellékszereplői ezek a falatnyi, általában igen szűk szárú (vagy többlyukú) vázácskák, melyek mindössze egy virágfejnek, rövidke ágdarabnak, apró, mezőn szakított növénykének biztosítanak elég vizet 
- dizájnvázák – a határok nélküli kreativitás meghökkentő, olykor nehezen definiálható, amorf formát öltő hírnökei, melyek minden esetben leveszik lábáról a különlegesre fogékony szemlélőt – a tradicionális anyagokon kívül egészen meglepő matériákból, akár speciális bevonattal ellátott papírból is készülhetnek.Miután megvagyunk a tavaszt idéző növénykompozícióval, már csak azt kell eldöntenünk, hova kerüljön.


Az asztal közepén túl kiválóan mutat a bejárat közelében kialakított “leszállópályán” – belépni is más az ajtón, ha színpompa és illatorgia köszönt bennünket.
Sokfiókos komódok, alacsony tárolóbútorok tetején is állhat a váza – arra ügyeljünk, hogy arányai harmóniában legyenek a mobíliával és annak környezetével. Ne feledkezzünk meg a kíváncsi gyermekekről és az illetéktelen mancsokról sem! A törékeny váza nemcsak balesetet, de bosszúságot is okozhat, tartalma pedig kedvenceinkre nézve sokszor veszélyes. Az esetlegesen mérgező vagy tüskés növényekre csak kellő óvatosság mellett voksoljunk, legjobb azonban elkerülni őket. 

A túl illatos virágokat nem tanácsos a hálóban tartani, mert noha bódító álmot ígérnek, nem garantált a zavartalan alvás, ha érzékeink egyike nem pihenhet meg a többivel. Szippantsunk nagyon tavaszi otthonunk balzsamos levegőjéből, burkolózzunk be a mámorító illatfátyolba, és készüljünk fel lélekben a kihívás utolsó napjára!Képek forrása: fiskarsgroup.com, wedgwood.com, royalcopenhagen.com, iittala.com

Vissza
EN