Vissza a lap tetejére

A tervező, akinek fájóan kevés idő jutott, hogy felforgassa a világot: Virgil Abloh

Kategóriák

2023.07.24.

DESIGN HISTÓRIA

Szerző: Pécsi Balázs / The Gentleman's Review magazin

Megmutatta, hogy az utca divatja is lehet luxus minőségű és roppant drága. És azt is, hogy mindegy, mi a hordozófelülete egy dizájner furcsa látásmódjának, lehet ez ruha, cipő, szék vagy egy cédéborító is, a menőségfaktort nem az anyagban kell keresni. Virgil Abloh rövid idő alatt lett szupersztár és példakép a hátrányos helyzetű fiatalok előtt, aki megmutatta, hogy ha az ember tehetséges, bármi sikerülhet. Még a világ legvágyottabb márkájának élén is állhat.

Virgil Abloh 1980-ban született az Illinois államban lévő Rockfordban, Ghánából bevándorolt szülők gyermekeként. Anyja varrónőként dolgozott, apja egy festékgyártó céget vezetett. A helyi katolikus gimnázium után a Wisconsin-Madison Egyetemre ment, ahol 2002-ben végzett mérnökként, építész mesterdiplomáját pedig az Illinois-i Műszaki Intézetben szerezte 2006-ban.Bár anyja korábban tanítgatta már varrni, igazából itt, a campuson éledt fel benne a divat iránti érdeklődés. Egy Rem Koolhaas épület indított el benne valamit, így miközben építészetet hallgatott, már pólókat is tervezett és a The Brilliance nevű blogra írogatott cikkeket divat és dizájn témákban. Diplomázása után kiválasztották a Fendi római gyakornoki programjába, ahol megismerkedett a szintén felvételt nyert Kanye Westtel is, akivel jóbarátok és alkotótársak lettek.A program után Abloh másodmagával nyitott egy ruhaüzletet Chicagóban, de nem sokáig maradt az RSVP Galleryben, mert Kanye kinevezte egy évre rá kreatív ügynöksége, a Donda élére kreatív igazgatónak, amelynek keretében Abloh belekóstolt a zeneiparba is. 2012-ben aztán elindította az első saját cégét, a Pyrex Vision lényegében beragadt Ralph Lauren árukészleteket vásárolt fel potom pénzért, Abloh rányomtatott a darabokra ezt meg azt, és több mint tízszeres áron árulta tovább őket. Ez a kísérlet is csak egy évet élt meg, de nem adta fel. Még jó, hiszen a következő ötlet bizonyult végül az áttörésnek.
  

Az Off-White diadalútja

2013-ban Milánóban megalapította második saját vállalkozását, amelynek arculatát Ben Kelly brit enteriőrtervező és grafikus inspirálta. Az Off-White elejétől fogva egy magasra pozícionált streetwear márka akart lenni, „valahol a fehér és a fekete színek közt a szürkezónában”, ezért választotta ezt a furcsa márkanevet. A márkára először Párizsban figyeltek fel, aztán Kína, Japán és az USA felé is nyitottak. A márkajegyek nagyon karakteresek voltak: fekete-fehér sávozás, műanyag tagek, furcsa feliratok, anyagrátétek, ragasztószalag szerű elemek – merőben szokatlannak számítottak ezek akkoriban a ruhákon, a cipőkön és a kiegészítőkön is.A gazdag fiataloknak viszont határozottan bejött, hogy a márka minden akart lenni, csak nem konformista. 2014-ben elindította a női vonalat is, amelyet a párizsi divathéten mutatott be, de végül is lecsúszott az LVMH díjáról. Még ebben az évben megnyitotta első üzletét Hongkongban, amelyet a tokiói, a szingapúri és a New York-i követett. Mindössze 4-5 év kellett hozzá, hogy az eladások és a vásárlók visszajelzései megdöbbentsék a piacot: ez a kis márka letaszította a Guccit a trónról, mint a világ legmenőbb brandje. Innentől pedig már mindenki vele akart dolgozni, többek közt kollaborált az IKEA-val és a Nike-val is.


  

Virgil Abloh az első színesbőrű tervező az egyik legmenőbb francia divatház élén

2018-ban a Louis Vuitton kinevezte Abloh-t a férfikollekciók kreatív igazgatójának, a tervező azon kevesek közé tartozott így, akik színesbőrűként irányíthattak egy patinás francia márkát. Abloh sikerre vitte a feladatot, a nemzetközi szupersztárok is megőrültek a kreációiért, a kassza szépen csilingelt az LVMH luxuskonszernnél, akik nem akarták veszni hagyni a másik aranytojást tojó tyúkot sem, így 60%-os tulajdonrészt vásároltak az Off-White-ban. Abloh-ból tehetsége mellett a jelenleg a világ leggazdagabb emberének számító Bernard Arnault csinált szupersztárt, szinte már popkulturális ikont, akit az egyik legfontosabb divatipari testület, a CFDA (Council of Fashion Designers of America) vezetőségébe is beválasztottak. A tervező számos egyéb márkával működött együtt, tervezett étkészletet az Alessinek, széket a Vitrának, puffot a Cassinának, autót a Mercedes-Maybachnak, de még vizespalackot is a Eviannak. Nem felejtette el, honnan jött, ösztöndíjprogrammal támogatta a divatiparban elhelyezkedni kívánó fekete diákokat. Sajnos azonban 2019-ben egy ritka és agresszív daganatfélét diagnosztizáltak nála, az ellene folytatott harcot 2021-ben vesztette el. Hihetetlen eredményről tesz tanúbizonyságot az, hogy nem kellett neki egy évtized se a rivaldafényben, hogy örökre beírja a nevét a divat- és a dizájntörténetbe. 

 

Vissza
EN